English

Niquet, Hervé | dirigent

Datum objave: 20.02.2014.
  • Više
  • Izvedba

Zahvaljujući svojoj temeljitoj naobrazbi, čembalist, orguljaš, pijanist, vokalist, skladatelj, ravnatelj zbora i orkestra, Hervé Niquet glazbi pristupa kao pravi istraživač, vraćajući se njezinom prvobitnom izvoru kako bi izbjegao konvencionalnost i uobičajenost.

Djelovao je kao vokalni ravnatelj (chef de chant) u Pariškoj operi, te surađivao s Rudolfom Nureyevom i Sergeom Lifarom, koji su nas - izravno radeći sa skladateljima baleta – ponukali na preispitivanje značenja originalne interpretacije i važnosti oralne tradicije.

U ovom je duhu 1987. godine Niquet osnovao Concert Spirituel s ciljem oživljavanja francuskog velikog moteta. Dvadeset pet godina kasnije, ovaj se je orkestar proslavio kao jedan od prvih ansambala specijaliziranih za interpretiranje barokne glazbe, baveći se također oživljavanjem poznatih ali i nepoznatih djela francuskih, talijanskih i britanskih skladatelja.

Kao jedan od najgorljivijih promicatelja francuskog repertoara - od razdoblja baroka do početka 20. stoljeća - Hervé Niquet vodi nekolicinu uglednih orkestara u svojstvu gosta dirigenta. Među njima su Akademija za ranu glazbu Berlin, Sinfonia Varsovia, Filharmonija Francuskog radija, Komorni zbor RIAS, Picardie orkestar, Nacionalni orkestar Montpelliera te Baselski komorni orkestar.

Niquet često surađuje s redateljima kao što su Georges Lavaudant, Gilles i Corinne Benizio (alias poznati francuski stand-up duo Shirley & Dino), Mariame Clément, Christoph Marthaler, a uskoro i Romeo Castellucci.

Ove će sezone, primjerice, Niquet dirigirati  Gluckovu operu Orfej i Euridika (inačica Hectora Berlioza iz 1859. godine) na koncertnoj pozornici teatra La Monnaie (za režiju će biti zadužen Romeo Castellucci).

Njegov pionirski rad na ponovnom otkrivanju djela iz tog razdoblja ponukala su ga da pomogne osnivanje Centra za francusku romantičnu glazbu u Veneciji godine 2009., pri kojem djeluje u okviru brojnih projekata. Ova je suradnja rezultirala serijalom CDova na temu “Glazba koja je osvojila nagradu Academy of Rome, na kojem se nalaze snimke neobjavljenih ili nepoznatih djela: tri dvostruka CDa s po prvi put snimljenim djelima Debussyja, Saint-Saënsa, Charpentiera i Max d’Ollonea pod ravnanjem Hervéa Niqueta.

Hervé Niquet bavi se također pedagoškim radom sudjelujući u projektima za mlade glazbenike (kao što su Schola Cantorum Basiliensis, Academy of Ambronay, Atlantic Youth Orchestra, Opéra Junior of Montpellier, te McGill University of Montréal, a održava i brojne majstorske tečajeve i predavanja).

U aktivnostima Hervéa Niqueta posebno mjesto zauzimaju prenošenje vlastitog znanja u interpretaciji, prakse uvriježene u ranoj glazbi i najnovija muzikološka otkrića, te zahtjevi vezani uz profesionalno bavljenje glazbom.

Ove će koncertne sezone Hervé Niquet obnašati dužnost rezidentnog dirigenta briselskog centra Palais des Beaux-Arts. Repertoar kojeg će tamo dirigirati uz ansambl Le Concert Spirituel obuhvaća Striggiovu Misu za 40 glasova i Rameauovu operu Les Fêtes, de l’Hymen et de l’Amour, kao i Canteloubeove Chants d’Auvergne uz mezzosopranisticu Anne Sophie von Otter.

Posebno uspješnu suradnju Hervé Niquet ima sa Zborom Vlaamskog radija u svojstvu njegovog glazbenog direktora, te s Briselskom filharmonijom u svojstvu glavnog gostujućeg dirigenta, a obje dužnosti preuzeo je u jesen 2011. godine. Među djelima koja je do sada dirigirao uz ovaj zbor i filharmoniju su skladbe Mendelssohnna te Féliciena Davida.

Hervé Niquet nositelj je odličja Chevalier de l’Ordre National du Mérite i Officier des Arts et Lettres.