English

Niquet, Hervé - dirigent

Datum objave: 01.06.2019.
  • Više
  • Izvedba

Fotografija © Julien Mignot

Zahvaljujući temeljitoj naobrazbi koja obuhvaća čembalo, orgulje, glasovir, pjevanje, skladanje te zborsko i orkestralno dirigiranje, Hervé Niquet glazbi pristupa poput istinskog istraživača, vraćajući se njenom originalnom izvoru kako bi izbjegao konvencionalan i rutinski pristup.

U tom je duhu 1987. godine osnovao ansambl Le Concert Spirituel s ciljem oživljavanja francuskog velikog moteta. Nakon gotovo trideset godina postojanja, danas slove kao jedan od najutjecajnijih ansambala u području interpretacije barokne glazbe, ponovno otkrivajući poznata i nepoznata djela francuskih, talijanskih i britanskih skladatelja.

Hervé Niquet uz to ravna vodećim međunarodnim orkestrima, i to s jednakom posvećenošću i kada izvodi repertoar 19. i ranog 20. stoljeća. Smatra da je francuska glazba kroz stoljeća zadržala svoju jedinstvenost. Kao glazbeni pionir sudjelovao je u osnivanju centra Palazzetto Bru Zane – Centre de musique romantique française u Veneciji 2009. godine. Gaji strast prema operi te često sudjeluje u opernim produkcijama, što s ansamblom Le Concert Spirituel, što kao gostujući dirigent. Surađuje s redateljima najrazličitijih stilova, kao što su Mariame Clément, Georges Lavaudant, Gilles i Corinne Benizio (alias Shirley i Dino), Joachim Schlömer, Christoph Marthaler, Romeo Castellucci (produkcija Gluckove opere Orfej i Euridika 2014. u Théâtre royal de La Monnaie u Bruxellesu) i Christian Schiaretti (produkcija Rameauove opere Kastor i Poluks u Théâtre des Champs-Elysées u Parizu).

Hervé Niquet glazbeni je voditelj Flamanskog radijskog zbora i glavni gostujući dirigent Briselskog filharmonijskog orkestra. Oba ansambla pod njegovim vodstvom sudjeluju na projektu snimanja serije nosača zvuka u suradnji s centrom Palazzetto Bru Zane, s fokusom na kantatama koje su osvojile Prix de Rome. Dosad su izdana djela Debussyja, Saint-Saënsa, Gustavea Charpentiera, Maxa d’Ollonea i Paula Dukasa, kao i operni rariteti Victorina Joncièresa, Féliciena Davida (nagrada Echo Klassik 2016.) i Fromentala Halévyja te nedavno objavljena opera Le Tribut de Zamora Charlesa Gounoda. Hervé Niquet i Véronique Gens dobitnici su brojnih nagrada u Francuskoj i inozemstvu za album Visions (Alpha Classics).

Pored toga osobitu važnost pridaje sudjelovanju u obrazovnim projektima za nove generacije glazbenika (Académie d’Ambronay, Jeune Orchestre de l'Abbaye aux Dames, Schola Cantorum, CNSMD de Lyon, Sveučilište McGill u Montrealu) te održavanju majstorskih radionica i predavanja.

Hervé Niquet nositelj je visokih odličja francuske države Chevalier de l’Ordre National du Mérite i Commandeur des Arts et des Lettres.