English

Nordijski komorni orkestar

Datum objave: 27.06.2016.
  • Više
  • Izvedba

Tijekom 25 godina postojanja, Nordijski komorni orkestar iz švedskog gradaSundsvalla je vjerojatno učinio više od bilo kojeg orkestra na promoviranju suvremene švedske glazbe. Surađujući aktivno s mladim skladateljima kao što je Britta Byström, orkestar im omogućava etabliranje na iznimno konkurentnoj suvremenoj glazbenoj sceni.

Značajan segment u radu ovog orkestra je privlačenje nove publike. Stoga su njegovi projekti za djecu ne samo mogućnost zajedničkog muziciranja s mlađim generacijama, već i vitalan dio razvoja vlastitih glazbenika.

Nakon što se je tijekom prvih sedam godina rada dokazao kao predvodnik u radu s mladim skandinavskim skladateljima, djecom i novom publikom, orkestar započinje suradnju s Christopherom Warren-Greenom, koji obnaša dužnost šefa dirigenta od 1998. do 2004. godine. Fokusirajući se na klasičan repertoar, on orkestru priskrbljuje status jednog od najboljih skandinavskih interpreta ovog repertoara. Među posebno uspješnim izvedbama iz tog razdoblja valja istaći simfonije Beethovena, Mendelssohna, Mozarta i Haydna.

U razdoblju od 2005. do 2010. dužnost šefa dirigenta preuziuma ugledni trombonist Christian Lindberg, s kojim orkestar odlazi na turneje po Europi i Aziji.

Od godine 2011. orkestar surađuje s dvojicom umjetničkih direktora: švedskim dirigentom Johannesom Gustavssonom i svjetski priznatim violinistom Gillesom Apapom.