English

Novak, Evelin | sopranistica

Datum objave: 20.06.2019.
  • Više
  • Izvedba

Sopranistica Evelin Novak (Čakovec, 1985.) pjevanje je počela učiti kao dvanaestogodišnjakinja u razredu Darije Hreljanović. Četiri godine poslije pobijedila je na Državnom natjecanju u Dubrovniku i postala najmlađa studentica na Sveučilištu za glazbu i izvođačke umjetnosti u Grazu. Studij solo pjevanja nastavila je na Visokoj školi za glazbu i izvođačke umjetnosti u Stuttgartu, gdje je 2008. diplomirala u razredu Dunje Vejzović. Kao stipendistica Glazbene zaklade Liz Mohn Kultur- und Musikstiftung, usavršavala se od travnja 2009. do lipnja 2011. u Međunarodnom opernom studiju pri Njemačkoj državnoj operi Unter den Linden u Berlinu. Tijekom studija osvojila je nagrade na Međunarodnim natjecanjima Belcanto (2006.), Anneliese Rothenberger (2007.) i Lions Club Stuttgart-Schlossgarten (2008.).

Uspješno je debitirala u prestižnim europskim opernim kućama (Njemačka državna opera Unter den Linden u Berlinu, Bavarska državna opera u Münchenu i Teatro alla Scala u Milanu), gdje se, među inima, predstavila u ulogama: Služavke (Simone Boccanegra), Kate Pinkerton (Madama Butterfly), Prve dame (Čarobna frula), Tebalda (Don Carlos) i Povjerenice (Elektra). 

Godine 2010. položila je audiciju pred maestrom Danielom Barenboimom i postala solisticom Njemačke državne opere Unter den Linden u Berlinu, gdje je službeno debitirala kao Euridika u opereti Orfej u podzemlju Jacquesa Offenbacha. Na Ljetnim igrama u Mörbischu (Austrija) nastupila je 2011. s ulogom Sáffi u opereti Barun Ciganin Johanna Straussa ml. U ljeto 2012. nastupila je na opernom festivalu u austrijskom gradu Sankt Margarethen, gdje je s osobitim uspjehom tumačila ulogu Micaële u Bizetovoj Carmen. Sljedeće godine na istoj pozornici tumačila je ulogu Mimi u Puccinijevoj La Boheme. U veljači iste godine, u Grazu, pjevala je ulogu Carlotte u opereti Gasparone Carla Millöckera.

Pored navedenih gostovanja kontinuirano nastupa u svojoj matičnoj opernoj kući u Berlinu, gdje je ostvarila niz naslovnih uloga, poput Pamine u Čarobnoj fruli, Adine u Ljubavnom napitku, Musette u La Bohemete, Jenny Smith u Usponu i padu grada Mahagonnyja. Godine 2015. debitirala je u La rondine G. Puccinija u Münchenu uz Orkestar bavarske radio televizije, a kao Micaëla u Carmen u Gran Teatre del Liceu, Barcelona. 

Surađuje sa mnogim svjetskim dirigentima kao sto su Zubin Mehta, Christian Thielemann, Stefan Soltesz, Massimo Zanetti, Alfred Eschwe, Ivan Repušić i Daniele Rustioni, a njezin repertoar obuhvaća djela od baroka do suvremene glazbe, što dokazuju mnogobrojni koncerti diljem Europe. Uz stalni angažman u berlinskoj operi, u narednim godinama očekuje se i njezin debi u Kraljevskoj operi Muscat u Omanu. Ovo ljeto rezervirano je za nastupe na Dubrovačkim ljetnim igrama, veliki koncert u Čakovcu sa Zagrebačkim solistima te na festivalu Opera Selecta u Trogiru.

 

GALA KONCERT