English

Oberlinger, Dorothee - blok-flauta

Datum objave: 26.02.2018.
  • Više
  • Izvedba

Dorothee Oberlinger jedna jeod najuglednijih blok-flautistica današnjice. Debitirala je 1997. godine osvojivši prvu nagradu  na međunarodnom natjecanju SRP / Moeck U.K. koje se održava u londonskom Wigmore Hallu. Nakon toga uslijedili su pozivi za nastupe na koncertima i festivalima diljem Europe, SAD i Azije. Oberlingerova redovito nastupa u koncertnim dvoranama kao što su Grand Théatre u Bordeauxu, Teatro Colón u Buenos Airesu, Grand Théâtre u Ženevi, Laeiszhalle u Hamburgu, KKL u Luzernu i Tonhalle u Zürichu, te na festivalima Resonanzen u Beču, Yehudi Menuhin u Gstaadu, Schleswig Holstein,  Lufthanssin festival barokne glazbe u Londonu, Rheingau festival, Beethoven festival u Varšavi i Beethovenfest u Bonnu.

Godine 2002. osnovala je Ansambl 1700, u kojem nastupa kao solistica. Svira i s uglednim baroknim ansamblima i orkestrima kao što su Sonatori de la Gioiosa Marca, Musica Antiqua Cologne, Akademie für Alte Musik Berlin, Academy of Ancient Music, London Baroque, Melante, Zefiro, Concerto Köln te L'arte del mondo. Sudjeluje u različitim projektima s vodećim imenima rane glazbe: Reinhard Goebel, Giovanni Antonini, Vittorio i Lorenzo Ghielmi, Luca Pianca, Rachel Podger, Giuliano Carmignola, Sandrine Piau te Max Emanuel Cencic.

Njezini nosači zvuka sa snimkama barokne glazbe 17. i 18. stoljeća redovito osvajaju najuglednija međunarodna priznanja. Godine 2008. osvaja nagradu ECHO Klassik u kategoriji "Najbolji instrumentalist godine", 2013. godine za "Najbolji koncert godine (u kategoriji do 18. stoljeća / flauta)" i 2015. godine za "Najbolju izvedbu komorne glazbe". Početkom 2011. njezin je CD Flauto Veneziano  osvojio nagradu Diapason d'Or. U istom je razdoblju imala i uspješan debitantski nastup kao dirigentica u Salzburgu, nakon čega je uslijedila njezina produkcija Handelove opere Lucio Cornelio Silla na poznatim postajama WDR radija Dani rane glazbe u Herneu 2016. godine te na festivalu  Göttinger Händel-Festspiele 2017. godine.

Iako veliki zaljubljenik u djela baroknih skladatelja, Dorothee Oberlinger bavi se i suvremenom glazbom, što je dovelo do suradnje sa švicarskim pop duetom Yello na njihovom najnovijem CD-u pod nazivom Touch. Od 2009. godine obnaša dužnost umjetničke direktorice  tradicionalnog festivala Arolser Barockfestspiele, a od 2004. djeluje kao profesorica na sveučilištu Mozarteum u Salzburgu pri kojem vodi Institut za ranu glazbu. Za svoje zasluge na polju glazbe, Dorothee Oberlinger proglašena je počasnom građankom svog rodnog Simmerna 2016. godine.  Iste ju je godine udruga Mreža Telemannovih gradova proglasila “Telemannovom veleposlanicom”. Od 2019. godine obnašat će dužnost umjetničke direktorice festivala Potsdamer Musikfestspiele.