English

Okamoto, Yuya - violončelo

Datum objave: 01.02.2018.
  • Više
  • Izvedba

Yuya Okamoto rođen je u Tokiju 1994. godine. Prve satove iz violončela uzima kao šestogodišnji dječak.

Godine 2008. Osvaja Diplomu za zasluge na Međunarodnom violončelističkom natjecanju  Gasper Cassado  u Hachiojiu (Tokio).

Od 2010. do 2013. školuje se na Visokoj glazbenoj školi pri Fakultetu za glazbu Tokijskog Umjetničkog sveučilišta u klasi profesora N. Yamazakija, te pohađa majstorske tečajeve i predavanja profesora kao što su W. Boettcher, M. Perenyi, G. Rivinius, N. Gutman, J. P. Maintz, A. Meneses, P. Bruns i T. Tsutsumi. Od 2013. do 2017. studirao je na minhenskoj Visokoj školi za glazbenu i scensku umjetnost u klasi profesora Wen-Sinn Yanga, a od  2017. studira na istom učilištu kod profesora Juliana Steckela.

Godine 2011. osvaja prvu nagradu te nagrade Masuzawa, Kuroyanagi, Tokunaga i Iwatani (nagrada publike) na 80. Glazbenom natjecanju u Japanu.

Godine 2015. nagrađen je „Posebnom pohvalom“ na 10. Međunarodnom violončelističkom natjecanju Witold Lutoslawski u Varšavi.

Na međunarodnom glazbenom natjecanju Queen Elisabeth u Belgiji 2017. godine osvaja drugu nagradu (nagrada Eugène Ysaÿe).

Okamoto je kao solist do sada nastupao s uglednim orkestrima kao što su  Briselska filharmonija, Antverpenski simfonijski orkestar, Valonski kraljevski komorni orkestar, Yomiuri Nippon simfonijski orkestar, Tokijska filharmonija,  Tokijski metropolitanski simfonijski orkestar, Nova japanska filharmonija, Japanska filharmonija, Filharmonija grada Tokija,  Filharmonija grada Sendaija i Filjarmonija Bad Reichenhallera.