English

Orizio, Pier Carlo - dirigent

Datum objave: 13.02.2018.
  • Više
  • Izvedba

Pier Carlo Orizio rođen je u Bresciji 1963. godine. Diplomirao je glasovir u klasi Sergija Marengonija, studirao dirigiranje kod Donata Renzettija te pohađao majstorske tečajeve Emila Čakarova (Venecija, 1988.) i Leonarda Bernsteina (Rim, 1989.).

Dirigirao je najvećim europskim orkestrima kao što su Sankt Peterburška filharmonija, Ruski nacionalni orkestar, Camerata Salzburg, Simfonijski orkestar Čajkovski, Filharmonijski orkestar Osake, Simfonijski orkestar Utaha i Danski nacionalni simfonijski orkestar. S Praškom filharmonijom snimio je Beethovenov Koncert za glasovir br. 1 i Schumannov Koncert za glasovir u a-molu s Marthom Argerich kao solisticom.

U Kini, s kojom ima poseban odnos, obnašao je dužnost umjetničkog direktora Međunarodnog pijanističkog festivala u Pekingu. Od 2008. godine nastupao je u najvećim kineskim koncertnim dvoranama uz orkestre poput Pekinškog simfonijskog orchestra te Simfonijskog orkestra Kineske radiotelevizije.

Kao dirigernt surađivao je s legendarnim umjetnicima kao što su Mstislav Rostropovich, Sir James Galway, Rudolph Buchbinder i Boris Berezovsky, te nastupao na nekim od najznačajnijih europskih festivala.

Zaljubljenik u suvremenu glazbu, Pier Carlo Orizio dirigirao je djela skladatelja među kojima su Arvo Pärt, Sofia Gubaidulina i Krzysztof Penderecki (solo flauta Massimo Mercelli), te premijerno izveo skladbe Giancarla Facchinettija i Maura Montalbettija.

Godine 2013. je s Lucom Ranierijem osnovao Filharmonijski orkestar međunarodnog pijanističkog  festivala Brescije i Bergama (na kojem obnaša dužnost umjetničkog direktora od 2007.), u okviru kojeg surađuje uglednim solistima kao što su Uto Ughi, Ramin Bahrami, Daniil Trifonov i Sergej Krilov.

Od 2002. godine Pier Carlo Orizio radi i kao professor orkestralne prakse na Konzervatoriju E. F. Dall'Abaco u Veroni.