English

Ottensamer, Andreas - klarinet

Datum objave: 20.04.2018.
  • Više
  • Izvedba

Andreas Ottensamer rođen je 1989. u Beču. Izdanak je austrougarske glazbene obitelji, a glazba ga je privukla u najranijoj mladosti te je prvu poduku iz klavira primio u dobi od četiri godine. S deset godina započeo je studij violončela na bečkom Sveučilištu za glazbu i izvedbene umjetnosti, nakon čega se 2003. prebacio na studij klarineta. Godine 2009. prekinuo je dodiplomski studij na Harvardu kako bi pristupio Orkestralnoj akademiji Berlinske filharmonije. Od ožujka 2011. godine Ottensamer je prvi klarinet Berlinske filharmonije.

Austrijski klarinetist osvojio je naklonost publike i kritike jedinstvenom ljepotom tona koji stvara svojim instrumentom. Ottensamer nastupa kao solist u najznačajnijim koncertnim dvoranama diljem svijeta s orkestrima kao što su Berlinska filharmonija, Bečka filharmonija, Rotterdamska filharmonija, Bremenska komorna filharmonija, Tokijski metropolitanski simfonijski orkestar, Seoulska filharmonija, Orchestre Métropolitain i Filharmonijski orkestar Borusan iz Istanbula pod ravnanjem dirigenata kao što su Mariss Jansons, Simon Rattle, Andris Nelsons, Yannick Nezet-Seguin, Alan Gilbert i Lorenzo Viotti.

Kao komorni glazbenik surađuje s glazbenicima kao što su Yuja Wang, Leonidas Kavakos, Janine Jansen, Lisa Batiashvili, Nemanja Radulović, Nicolas Altstädt i Sol Gabetta. S ocem Ernstom i bratom Danielom je 2005. godine osnovao klarinetski trio The Clarinotts. Zajedno s pijanistom Joséom Gallardom umjetnički je ravnatelj Festivala u Bürgenstocku u Švicarskoj, kao i Festivala Artström u Berlinu. U veljači 2013. potpisao je ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Deutsche Grammophon, čime je postao prvi solo klarinetist kojem je to pošlo za rukom. Za svoj drugi album Brahms - The Hungarian Connection Ottensamer je 2015. primio nagradu ECHO Klassik za instrumentalista godine. Na svom najnovijem albumu New Era, koji sadrži repertoar mannheimske škole, surađivao je s kolegama Emmanuelom Pahudom i Albrechtom Mayerom te s orkestrom Kammerakademie iz Potsdama.

U sezoni 2017./2018. bio je rezidentni umjetnik Simfonijskog orkestra iz Bournemoutha i Kammerakademie iz Potsdama, kao i nositelj titule Menuhin's Heritage Artist Menuhinovog festivala u Gstaadu i titule Junge Wilde u dortmundskom Konzerthausu. U svibnju 2019. bio je rezidentni umjetnik Schwetzingenskog festivala.