English

Pačko, Kajana | violončelo

Datum objave: 25.06.2014.
  • Više
  • Izvedba

Već za vrijeme studija na Hochschule für Musik «Hanns Eisler» u Berlinu i Universität Mozarteum u Salzburgu u klasama svjetski poznatih violončelista Clemensa Hagena i Fransa Helmersona, splitska violončelistica Kajana Pačko nastupila je na najznačajnijim pozornicama Europe poput Berlinske filharmonije i velike dvorane berlinskog Konzerthausa. Kao solistica surađivala je s orkestrom Cappella Academica, orkestrom Hrvatske Radiotelevizije, Zagrebačkim solistima, Hrvatskim komornim orkestrom i mnogim drugima.

Dobitnica je prvih nagrada na državnim natjecanjima 1998. i 2000. godine, te prvih nagrada na međunarodnim natjecanjima «Alpe-Adria» u Goriziji 2000., 2001. i 2003. godine. Najmlađa je dobitnica nagrade „Top stipendija za top studenta“,  koju dodjeljuje tjednik Nacional. 2004. Pobijedila je na hrvatskom izboru za predstavnika na Eurovizijskom natjecanju mladih glazbenika te je sudjelovala u polufinalu na europskom natjecanju u Luzernu (Švicarska). Iste godine dobiva Rektorovu nagradu za izvedbu Roccoco varijacija P. I. Čajkovskog. 2006. Dobitnica je nagrade „Darko Lukić“ na 39. tribini mladih umjetnika „Darko Lukić“.

Kajana Pačko također je i aktivna komorna glazbenica. Njeni nastupi u različitim komornim sastavima s glazbenicima poput Stefana Milenkovića, Martine Filjak i Adriena Boisseaua popraćeni su velikim uspjesima i to na europskim festivalima i ciklusima kao “Musique en Cote Basque” u St. Jean de Luzu, “Art Masters” u St. Moritzu, “Exzellenz-Konzerte”  u Berlinu, “Next generation” u Bad Ragazu, Dubrovačkim ljetnim igrama i Splitskom ljetu. 

2012. godine Kajana Pačko je osnovala klavirski trio «Trio Korngold» sa violinisticom Dianom Tishchenko i klaviristom Joachimom Carrom, uz koje 2013. osvaja prvu nagradu na međunarodnom natjecanju komorne glazbe Boris Pergamenschikow Preis u Berlinu. 2014. godine, Kajana će opet nastupiti u berlinskom Konzerthausu, ovaj put kao članica Trija Korngold, koji će u organizaciji Yehudi Menuhin Live Music Now Berlin, uz direktan prijenos na Deutschlandradio Kultur izvesti cjelovečernji koncert.

Kajana Pačko rođena je u Splitu 1985., a već kao četrnaestogodišnjakinja upisuje studij na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Valtera Dešpalja. Važne glazbene impulse dobiva i zahvaljujući satovima komorne glazbe kod Tabee Zimmermann, Ulfa Wallina i članova gudačkih kvarteta “Hagen” i “Artemis”, te majstorskim tečajevima kod uglednih violončelista poput Davida Geringasa i Gary Hoffmana.

2009., 2011. i 2014. Kajana održava seminare za violončeliste na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i glazbenoj školi «Josip Hatze» u Splitu a 2010. uspješno polaže i audiciju za zvanje asistenta. 

U 2014. godini Kajanu očekuju i nastupi u Homburgu na Kammermusiktage, u Berlinu u ciklusu Lunchkonzerte u Filharmoniji, u Salzburgu na Kammermusik Festival, kao i snimanje svog prvog nosača zvuka za Croatia Records uz pijanistu Danijela Detonija s djelima Griega, Poulenca i Papandopula.

Mnoge organizacije i institucije pomogle su Kajanino usavršavanje, poput njemačkog DAAD, austrijskog Hübela, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske, grada Splita, grada Zagreba, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, a posebno gosp. Joško Berket koji je omogućio kupovinu Kajaninog violončela (Tobias Gräter, Heidelberg 2005).