English

Pavlović, Marija | klarinet

Datum objave: 19.05.2016.
  • Više
  • Izvedba

Klarinetistica Marija Pavlović jedna od najdarovitijih hrvatskih glazbenika novije generacije u Hrvatskoj, počela je glazbenu naobrazbu u rodnome Dubrovniku. Za vrijeme ratnih godina u Dubrovniku, odlazi na školovanje u Zagreb. Osamostaljivanje u vrlo ranoj dobi, suočavanje sa stvarnošću, te odvajanje od obitelji, zasigurno igraju vrlo važnu ulogu na njenom umjetničkom putu. Njen put prelazi granice Hrvatske, a želja za daljnjim razvojem otvara put međunarodnoj karijeri.

Diplomirala je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, potom se usavršavala na salzburškome Mozarteumu u klasi Aloisa Brandhofera, gdje je na završnoj godini studija dobila priznanje Würdigenpreiz Austrijskog ministarstva za znanost i kulturu u Beču. Polazila je ljetnu akademiju u Santanderu, gdje je surađivala s prestižnim umjetnicima: Radovan Vlatković, Péter Csaba, Hansjörg Schellenberg, Zakhar Bron i Eduard Brunner.

Usavršavala se je i kod Waltera Boeykensa, Iva Lybeertha te Pascala Moragueza. Dobitnica je brojnih nagrada u koje se ubrajaju Nagrada Yamaha; Nagrada Zagrebačke filharmonije i PBZ American Express-a za najuspješnijega mladoga glazbenika godine; 1. nagrada na međunarodnom natjecanju AudiMozart u Roveretu (Italija); Nagrada Poulenc na međunarodnom natjecanju Ibla Grand Prize u Ragusi (Italija).

Redovito nastupa kao komorna glazbenica uz fagotistu Pietera Nuyttena, a od 2009. surađuje s hrvatskom pijanisticom Martinom Filjak, s kojom je snimila zajednički nosač zvuka Glazba... prijateljstvo. Na 18. dodjeli hrvatske diskografske nagrade Porin (2011. godine) album Glazba... prijateljstvo nagrađen je s tri nagrade Porin kao i za najbolji album klasične glazbe.

Za njen solistički nastup s komornim orkestrom Milanske skale (Gli Archi Scaligeri) na 62.Dubrovačkim ljetnim igrama 2011. godine dodijeljena joj je nagrada Orlando.

Održala je niz solističkih recitala i koncerata komorne glazbe na mnogobrojnim domaćim i inozemnim festivalima: Dubrovačke ljetne igre, San Marco festival, Zagrebačke ljetne večeri, Rishon Lezion (Izrael), Art Masters (St. Moritz), Musique et Nature en Bauges (Francuska), Kasseler Musiktage (Njemačka), Zomer van Antwerpen (Belgija), Classic con brio (Njemačka), Podium Jonge Musici (Belgija), Bozarsundays (Belgija), Arbanassi summer music (Bugarska), Associazione Filarmonica Rovereto (Italia)...

Gostovala je u brojnim europskim zemljama, SAD-u i Izraelu. Kao solistica surađivala je s uglednim hrvatskim i inozemnim orkestrima i komornim ansamblima: Dubrovački simfonijski orkestar, Hrvatski komorni orkestar, Zagrebački solisti, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Haydn orchestra di Bolzano e Trento, Montreal Chamber Orchestra, Gli Archi Scaligeri, Riječka filharmonija, Brussel Chamber Orchestra, Symfonieorkest Vlaanderen...

U koncertnoj sezoni 2015/16., između ostaloga, nastupa kao solistica sa suprugom fagotistom Pieterom Nuyttenom uz Symfonieorkest Vlaanderen u čuvenim koncertnim dvoranama De Bijloke (Gent), Concertgebouw (Brugge) i DeSingel ( Antwerpen).

Marija je zaljubljenica u komornu glazbu, pa je uz flautisticu Edith Van Dyck osnovala komorni ansambl Focus, koji djeluje u različitim komornim sastavima.

Proteklih godina redovito surađuje kao orkestralna glazbenica u mnogobrojnim orkestrima u Austriji, Francuskoj, Nizozemskoj i Belgiji (Opera de Rouen - Haute Normandie, Brabants Orkest, Vlaamse Opera, De Munt, De Filharmonie, Rotterdams Philharmonisch Orkest, etc..)