English

Peirani, Vincent - harmonika

Datum objave: 15.02.2018.
  • Više
  • Izvedba

Harmonikaš, klarinetist i skladatelj Vincent Peirani okušao se u brojnim glazbenim žanrovima kao što su jazz, klasična i improvizirana glazba te world music. Godine 2003. osvaja nagradu Prix d’Orchestre (za duet s Vincentom Lê Quangom) na natjecanju Concours International de Jazz de la Défense. Tada je konačno prepoznat Peiranijev talent, nakon čega on nastavlja širiti svoje glazbeno umijeće nastupajući s glazbenicima kao što su Renaud Garcia-Fons, Francois Jeanneau, Daniel Humair, Denis Charolles, Fred Gastard, Sylvain Luc, Pascal Rey, Laurent Dehors, Youn Sun Nah, Lanciné Kouyaté, Cheick Tidiane Seck, Antonio Kiko Ruiz, Les Yeux Noirs, Michel Portal, Louis Sclavis i Jean Paul Céléa.

Peirani je počeo svirati harmoniku u svojoj jedanaestoj godini. Godinu dana kasnije upisuje studij klasičnog klarineta na  umjetničkom konzervatoriju CNR u Nici, tijekom kojeg osvaja nagrade za klasični klarinet, glazbenu analizu i teoriju glazbe. U razdoblju od 1994. – 1998. osvaja brojne međunarodne nagrade za klasičnu harmoniku: na međunarodnom natjecanju u Klingenthalu (Njemačka), međunarodnom natjecanju u Castelfidardu (Italija), nagradu World Trophy of Cassino (Italija) te nagradu na međunarodnom natjecanju CMA u Reinachu (Švicarska). Nastupao je na festivalima diljem Europe: Bayreuth, Salzburg, Beč, Rim, Stockholm, Trossingen… Godine 1996. osvaja prvu nagradu za klasičnu harmoniku na natjecanju  CNSM u Parizu. Od 1998. više se posvećuje jazzu i upisuje se na odjel za jazz i improviziranu glazbu na poznatom Conservatoire National Supérieur de Musique de Paris.  U lipnju 2004. osvaja prvu nagradu te surađuje s glazbenicima kao što su Daniel Humair, Riccardo Del Fra, Der Pallemers, Glenn Ferris, Hervé Sellin, Francois Théberge i Patrick Moutal.

Od 2010.  nastupa s novim kvartetom Daniela Humaira, u kojem su još Emile Parisien i Jérome Regard, a 2013. godine osvaja nagradu Django Reinhardt kao najbolji francuski glazbenik godine. U lipnju 2014. osvaja nagradu Victoires du Jazz u kategoriji “otkriće godine”.