English

Pogorelić, Ivo | glasovir

Datum objave: 26.06.2015.
  • Više
  • Izvedba

photo by Malcolm Crowthers

Ivo Pogorelić rođen je u Beogradu, 1958. godine. Otac mu je bio ugledni glazbenik. Prvu poduku iz glasovira  dobija u dobi od sedam godina. U svojoj dvanaestoj godini  odlazi u Moskvu gdje najprije pohađa Centralnu specijaliziranu glazbenu školu, a potom studira na Konzervatoriju Čajkovski. Godine 1976. započinje studirati kod ugledne pijanistice i glazbene pedagoginje Alize Kezeradze, kojom se oženio 1980. godine i živio sve do njezine smrti 1996. Gospođa Kezeradze znala mu je prenijeti duh i prirodu Beethovenove i Lisztove škole, koje su nastale u Beču i doprle do Konzervatorija u Sankt-Peterburgu, doživjevši procvat koncem 19. i početkom 20. stoljeća. Ivo Pogorelić osvojio je prvu nagradu na Natjecanju Alessandro Casagrande u talijanskome gradu Terni  1978. godine i prvu nagradu na Međunarodnom glazbenom natjecanju u Montrealu 1980. U listopadu iste godine, Pogorelić je nastupio na međunarodnom Chopinovom natjecanju u Varšavi, ali nije ušao u finale u kategoriji solista uz orkestar. Uslijedila je žučna polemika, nakon koje je članica žirija, poznata argentinska pijanistica Martha Argerich, iz protesta napustila natjecanje, zajedno s drugim članovima žirija, izgovorivši rečenicu: „On je genij“. Ovaj događaj mladom je pijanistu priskrbio pozornost cijelog glazbenog svijeta.

Nakon debitantskog solističkog koncerta u njujorškome Carnegie Hallu 1981. godine, Ivo Pogorelić postaje senzacija nastupajući u najvećim svjetskim koncertnim dvoranama; krenuvši od Amerike put ostalih četiriju kontinenata. Pozivan je da svira uz brojne najprestižnije orkestre kao što su Berlinska i Bečka filharmonija, svi značajni orkestri u Londonu, američki filharmonijski orkestri Chicaga, Philadelphije, Bostona, Los Angelesa i New Yorka, te ugledni orkestri diljem svijeta. Svugdje i uvijek kada nastupa, Pogorelićeve zadivljujuće interpretacije potvrđuju originalnost njegova talenta i intelekta. Prema pisanju New York Timesa: „On je svaku notu odsvirao s takvom preciznošću, osjećajnošću i ekspresijom da je zvučao kao cijeli orkestar - kao da svira u budućnosti od koje nas dijeli 200 godina“. U duhu ovog komentara, Iva Pogorelića danas smatraju pjesnikom svog instrumenta.

U sezoni 2013./2014., Ivo Pogorelić održao je trijumfalne koncerte u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj, Litvi, Austriji, Švicarskoj, Japanu i Francuskoj, gdje je tisak odao priznanje njegovim izvedbama slijedećim riječima: “Povratak kralja“. U sezoni 2014./2015., Ivo Pogorelić nastupit će u Londonu, Parizu, Copenhagenu, Briselu, Rotterdamu, Bresciji, Linzu, Madridu, Istanbulu, Vilniusu, Hamburgu i u drugim uglednim njemačkim koncertnim dvoranama, te u Šangaju, Pekingu, Hong Kongu i drugim gradovima Azije.

Osim intenzivne koncertne aktivnosti Ivo Pogorelić uvelike doprinosi društvu pomažući mlade umjetnike. Godine 1986., u Hrvatskoj je osnovao zakladu za sakupljanje sredstava za stipendije mladim umjetnicima kako bi mogli nastaviti studije u inozemstvu. U njemačkom gradu Bad Wörishofen, Ivo Pogorelić utemeljio je festival, koji se održava već cijelo desetljeće, s ciljem davanja potpore talentiranim mladim umjetnicima na početku njihove karijere, omogućujući im nastupe rame uz rame s poznatim kolegama glazbenicima. Godine 1993. održano je Pijanističko natjecanje Ivo Pogorelić u kalifornijskome gradu Pasadeni, koje mladim glazbenicima omogućava promotivne nastupe dva puta godišnje u gradu Luganu, u kojem Pogorelić živi.

Poznati pijanist osniva 1994. godine u Sarajevu zakladu kojom se sakupljaju sredstva za obnovu zgrade rodilišta u tome gradu. Ivo Pogorelić održava brojne dobrotvorne koncerte, među kojima su i oni za pomoć Crvenome križu, ili za borbu protiv bolesti kao što su rak i multipleks skleroza. Još jedan od načina pomoći mladim galzbenicima su majstorski tečajevi koje održava s vremena na vrijeme. Godine 1987. UNESCO mu je dodijelio ugledni naslov veleposlanika dobre volje.

Ivo Pogorelić snimio je impresivan broj nosača zvuka za Deutsche Grammophon Gesellschaft, na kojima izvodi repertoar koji pokriva razdoblje od baroka, klasike i romantizma do glazbe 20. stoljeća. Kumulativni efekt ovog snimljenog materijala potvrdio je Pogorelićev, po mnogima, legendarni status.

http://www.ivopogorelich.com/en/