English

Polak, Sanja | književnica

Datum objave: 15.06.2021.
  • Više
  • Izvedba

Sanja Polak je književnica, neobična učiteljica u OŠ Davorina Trstenjaka u Zagrebu i obična mama dviju dobrih kćeri na zagrebačkim Srednjacima. Ne može živjeti bez prijatelja, smijanja i sanjarenja. Uživa u mjesecu studenom jer petog dana tog mjeseca slavi rođendan. Uvijek za rođendan želi na dar dobiti puno knjiga jer obožava čitanje. Ona dobro zna koliko je čitanje vrijedno i važno. Djeci s kojima se susreće uvijek kaže: ‒ Čitajte svaki dan barem petnaest minuta. Uz čitanje postajete bolji i uspješniji ljudi. Osim što radi u školi, radi i u izdavačkoj kući Mozaik knjiga gdje svaki mjesec uređuje časopis za djecu Prvi izbor. Često se druži s računalom koje joj je pomoglo u pisanju brojnih tekstova namijenjenih djeci i onima koji su okruženi djecom.

Sanja Polak piše često i puno. Do sada je napisala mnogo scenarija za dječje emisije Hrvatskoga radija, nekoliko scenarija za emisije Dječjeg i obrazovnog programa Hrvatske televizije, nekoliko čitanki i udžbenika za hrvatski jezik i matematiku te jedanaest knjiga za djecu: Dnevnik Pauline P., Drugi dnevnik Pauline P., Petrica Pričalica, Pobuna Pauline P., Mali Jan ima plan, Mala Ema straha nema, Dnevnik dobrih anđela, Gorski dnevnik Pauline P., Morski dnevnik Pauline P., Skijaški dnevnik Pauline P. i Nogomet za pet. Često gostuje u knjižnicama i osnovnim školama. Djeca, Sanjini najbolji prijatelji, vole Sanjine knjige. Nakon čitanja često joj kažu: „Hoćemo još!“ Zbog njih će Sanja Polak još dugo sanjariti, razmišljati, izmišljati i nakon toga pisati. Ona dobro zna koliko je važno da djeca zavole knjige i čitanje.

P. S.

Sanja Polak dobila je za roman Drugi dnevnik Pauline P. nagradu Mato Lovrak (2004.). Za zbirku pripovijedaka Petrica Pričalica nominirana je za međunarodnu nagradu Mali princ (2006.). Za roman Morski dnevnik Pauline P. dobila je Posebno priznanje Nagrade Grigor Vitez (2014.), drugi put je nominirana za međunarodnu nagradu Mali Princ (2014.) i odabrana je na IBBY Honour List 2016 (IBBY-jevu Časnu listu 2016.).