English

Proksch, Nicola - sopran

Datum objave: 01.07.2017.
  • Više
  • Izvedba

Koloraturna sopranistica Nicola Proksch dobitnica je brojnih međunarodnih priznanja, među kojima su nagrada publike na Međunarodnom operetnom natjecanju Nico Dostal u Austriji, pobjeda na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Antonin Dvořák u Češkoj Republici 2010. godine te  nagrada Slovačke kritike “Otkriće sezone” za njezinu debitantsku interpretaciju uloge Amine u Bellinijevoj operi La Sonnambula.

Tijekom sezone 2008./09. bila je članicom opernog studija pri Komičnoj operi u Berlinu. Godine 2008. nastupala na turnejama u Japanu pjevajući Gildu u Verdijevom Rigolettu,  a 2011. godine tumači ulogu Michaele u Bizetovoj Carmen.

Debitirala je ulogom Naiade u operi R. Straussa Ariadne auf Naxos u Bečkoj narodnoj operi, Operi Zürich, Državnoj operi Hamburg i Operi Leipzig, a ulogu Kraljice noći tumačila je u Bremenskom kazalištu, Bečkoj narodnoj operi i Državnom teatru u Schwerinu. Godine 2012. debitira s ulogom Anne Trulove u operi Igora Stravinskog Život razvratnika u Moravsko-Šleskom nacionalnom teatru  u Ostravi. Godine 2013. kritičari su veoma uspješnim ocijenili njezin debitantski nastup u Državnom teatru Košice, kada je tumačila Aminu u Bellinijevoj La Sonnambuli, a 2014. gostovala je na poznatom Pekinškom glazbenom festivalu s Operom Leipzig i produkcijom Ariadne auf Naxos Richarda Straussa. Tijekom sezone 2016./17. nastupila je u ulozi Kraljice noći u Berlinskoj državnoj operi Unter den Linden, gdje će istu ulogu tumačiti i u slijedećoj sezoni. U sezoni 2017./18. planira vratiti se u Državni teatar Košice, gdje će pjevati sve četiri ženske uloge u operi Hoffmannove priče.

Uz brojne europske orkestre nastupala je u Haydnovom Stvaranju svijeta, Mozartovoj Misi u c-molu, Mendelssohnovom Eliasu, Brahmsovom Njemačkom rekvijemu i Orffovoj Carmini Burani. Beethovenovu Devetu simfoniju pjevala je uz dva najprestižnija češka orkestra: Češku filharmoniju i Simfonijski orkestar Češkog radija (SOCR), dok će u 2017. ovu simfoniju pjevati i uz Simfonijski orkestar Bamberga (Njemačka). Nicola Proksch nastupala je s brojnim orkestrima na gala opernim koncertima koji su prenošeni uživo pjevajući velike koloraturne uloge među kojima su Lakmé, Lucia, Traviata i Konstanze.

C. Orff: CARMINA BURANA