English

Rial, Nuria | sopran

Datum objave: 09.05.2022.
  • Više
  • Izvedba

Hvaljena zbog vokalne čistoće i sjaja, prirodnog i emotivnog izričaja kao i elegancije fraziranja, Nuria Rial posljednjih je godina jedan od najcjenjenijih glasova na baroknoj i klasičnoj sceni. Njezina aktivnost uglavnom je usmjerena na koncerte i snimanja, a snimila je više od trideset albuma. Od 2009. godine ima ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Sony Classical. Njezini široki umjetnički interesi uključuju i glazbu romantizma, glazbu 20. i 21. stoljeća, fuziju različitih stilova poput jazza i flamenca, dijalog s drugim disciplinama te Lied i operu. Surađivala je s dirigentima kao što su René Jacobs i Iván Fischer i kazališnim redateljima poput Petera Sellarsa na pozornicama među kojima su La Monnaie, berlinska Državna opera, Théâtre des Champs Elysées, ženevski Grand Théâtre, Teatro Carlo Felice u Genovi i madridski Teatro Real. Tumači raznolik raspon opernih uloga, među ostalima Euridike u Monteverdijevu Orfeju, Pamine u Mozartovoj Čarobnoj fruli i Nurije u Ainadamaru Osvalda Golijova.

Usavršavala se u Baselu kod Kurta Widmara, a redovito nastupa na najprestižnijim europskim koncertnim pozornicama i festivalima, među kojima su Salzburški festival, Festival u Luzernu i Bachov festival u Leipzigu, surađujući s dirigentima poput Antoninija, Bonizzonija, Capuana, Cummingsa, Currentzisa, Equilbeya, Fischera, Goodwina, Hengelbrocka, Jacobsa, Leonhardta, Marrinera, Minkowskog i Pinnocka. Surađuje s ansamblima Accademia del Piacere, Akademija za ranu glazbu iz Berlina, Bach Stiftung St. Gallen, Ansambl Balthasar Neumann, Orkestar Bavarskog radija iz Münchena, Budimpeštanski festivalski orkestar, Café Zimmermann, Camerata Köln, Concerto Köln, Il Giardino Armonico, Il Pomo d'Oro, Insula Orchestra, Komorni orkestar iz Basela, Les Musiciens du Louvre, Orchestra of the Eighteenth Century, Komorni orkestar iz Stuttgarta i The English Concert.

U njezinoj opsežnoj diskografiji nalaze se i albumi u izdanju diskografske kuće Harmonia Mundi France te koncertne snimke za Canal Mezzo i Arte TV. Za izdanje Händelovih Njemačkih arija koje je snimila s Michaelom Omanom i ansamblom Austrian Baroque Company 2010. godine osvojila je nagradu Orphée d'Or. Višestruka je dobitnica nagrade Echo Klassik (sada Opus Klassik) u različitim kategorijama, primjerice za najboljeg mladog umjetnika 2009. i najbolji operni album 2012. godine za izdanje Telemannovih djela koje je snimila s Komornim orkestrom iz Basela 2012. godine. Godine 2020. osvojila je nagradu Opus Klassik za Najboljeg solista u opernoj kategoriji za album Muera Cupido koji je snimila s Fahmijem Alqhaijem i ansamblom Accademia del Piacere.

Nuria Rial & Accademia del Piacere