English

Rubino, Simone | udaraljke

Datum objave: 11.03.2019.
  • Više
  • Izvedba

Simone Rubino na svojim koncertima stvara virtuozan vatromet dosad nečuvenih timbara i ritmičke preciznosti – dok istovremeno očarava svojim senzibilnim i nijansiranim stilom.

Početkom sezone 2018./2019. praizvest će novo djelo američkog skladatelja Avnera Dormana s Filharmonijom Sjevernonjemačkog radija iz Hamburga u istoimenoj koncertnoj dvorani . Jedan od vrhunaca sezone bit će i njegova rezidencija u Minhenskom radijskom orkestru, gdje izvodi tri različita programa. Uz to će debitirati sa Simfonijskim orkestrom Jugozapadnonjemačkog radija pod ravnanjem Francesca Angelica te s Nizozemskom filharmonijom i Joshuom Weilersteinom. Slijedi i njegov povratak u Njemački simfonijski orkestar iz Berlina, gdje će sa Sanntu-Matiasom Rouvalijem izvesti MacMillanov Veni, veni Emmanuel. Simone Rubino također surađuje s Nacionalnim simfonijskim orkestrom RAI-ja i Tan Dunom.

O njegovom prvom solo albumu Immortal Bach (Genuin), gdje uz bok aranžmanu Bachove 3. suite za violončelo postavlja djela Xenakisa, Boccadora i Cagea, Süddeutsche Zeitung je napisao sljedeće: „...virtuozan način na koji Simone Rubino kombinira staro i novo, dinamično i s nježnošću, meditativan je i može izazvati ovisnost.“

Mladi Talijan koji je s briljantnom izvedbom 2014. pobijedio na Međunarodnom glazbenom natjecanju ARD-a nagovijestio je novu generaciju udaraljkaša koji su se otad etablirali na klasičnoj koncertnoj sceni. Nastupao je s Bečkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija, Orkestrom Nacionalne akademije svete Cecilije, Simfonijskim orkestrom Radio Frankfurta, Njemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina, Minhenskim filharmonijskim orkestrom, Orkestrom festivala Maggio Musicale Fiorentino, Nacionalnim simfonijskim orkestrom RAI-ja, Filharmonijskim orkestrom iz Monte Carla, Filharmonijskim orkestrom iz Darmstadta, Filharmonijom Njemačkoga radija iz Saarbrückena i Kaiserslauterna i Lexingtonskim filharmonijskim orkestrom, surađujući s dirigentima kao što su Zubin Mehta, Gustavo Gimeno, Manfred Honeck, Tugan Sokhijev i Kazuki Yamada.

Pored solističkih nastupa, ljubitelj je komorne glazbe, što je vidljivo na njegovim koncertima s trubačem Simonom Höfeleom. Simone Rubino vrlo je posvećen širenju repertoara za udaraljke te surađuje sa skladateljima kao što su Avner Dorman, Adriano Gaglianello, Aziza Sadikova i Carlo Boccadoro.

Pored Međunarodnog glazbenog natjecanja ARD-a, Rubino je 2016. također osvojio i Nagradu za mlade umjetnike Crédit Suisse. Rado je viđen gost na uglednim festivalima kao što su Festival u Luzernu, Heidelberško proljeće, La Folle Journée u Francuskoj i Japanu, Glazbeni festival u Rheingauu, Festival u Schwetzingenu, Musicus Olympus (Rusija) i Pfingstfestspiele u Baden-Badenu. Rođen je 1993. godine u Torinu, a školovao se u rodnom gradu na Konzervatoriju Giuseppe Verdi te zatim u Münchenu u klasi Petera Sadla.

 

„Način na koji nadzire, svira i miluje različite udaraljkaške instrumente ostavlja dojam da je Rubino sposoban izvući svaki mogući timbar cijelog orkestra.“

Neue Zürcher Zeitung