English

Rustioni, Daniele - dirigent

Datum objave: 31.05.2018.
  • Više
  • Izvedba

Daniele Rustioni sa svojih je 35 godina jedan od najzanimljivijih simfonijskih i opernih dirigenata svoje generacije.

U sezoni 2017./2018. započeo je s radom kao glavni dirigent Nacionalne opere u Lyonu. Od 2014. godine također je i glavni dirigent Toskanskog orkestra (ORT).

Maestro Rustioni je svoje djelovanje kao glavni dirigent Nacionalne opere u Lyonu započeo novom i inovativnom izvedbom Brittenova Ratnog rekvijema u režiji Yoshija Oide u listopadu 2017. godine. U ožujku i travnju 2018. godine ravnao je izvedbom Verdijeva Macbetha u režiji Iva van Hovea, Verdijeva Don Carlosa u pet činova te koncertnom izvedbom Verdijeva Attile u sklopu Verdijevog festivala u organizaciji Nacionalne opere u Lyonu.

U prosincu 2017. godine vratio se u Gradsku operu u Zürichu novom produkcijom Puccinijeve opere Madama Butterfly. U drugim opernim angažmanima tijekom sezone 2017./2018. prvi put ravna izvedbom Strijelca vilenjaka u Stuttgartu, predvodi novu produkciju La bohème u Boljšoj teatru te se vraća u Teatro Regio Torino gdje će ravnati izvedbom Don Giovannija.

Maestra Rustionija angažirale su mnoge velike međunarodne operne kuće, uključujući i Bavarsku državnu operu, Teatro alla Scala, Teatro Regio Torino, Teatro La Fenice, Kraljevsku operu u Londonu i Opéru Bastille. Njegov debi u Metropolitan Operi u travnju 2017. godine dobio je izvrsne kritike, što mu je odmah osiguralo pozive za daljnje angažmane.

Uz karijeru proslavljenog opernog dirigenta, maestro Rustioni je diljem svijeta vrlo tražen kao svestran dirigent simfonijskog repertoara. Njegovi međunarodni orkestralni angažmani ove sezone uključuju debi s Nacionalnim simfonijskim orkestrom Irske radiotelevizije u Dublinu u siječnju i nastupe s Državnim orkestrom iz Stuttgarta i Bavarskim državnim orkestrom u travnju 2018. godine. U svibnju 2018. nastavlja rad s Toskanskim orkestrom na turneji u 5 gradova diljem Toskane i šire. Isti mjesec vraća se u Barbican Centre kako bi ravnao izvedbom Ravela, Respighija, Federica Ghedinija i Mohammeda Fairouza Simfonijskog orkestra BBC-ja.

Maestro Rustioni redovito nastupa u Japanu još od debija s izvedbom Madame Butterfly u Nikikai Operi 2014. godine, nakon čega su uslijedili simfonijski koncerti sa Simfonijskim orkestrom Kyushu i Tokijskim simfonijskim orkestrom. U svibnju 2018. vraća se ravnati koncertnim nastupima Filharmonije iz Osake i Gradskog simfonijskog orkestra iz Tokija.

Maestro Rustioni već se može pohvaliti opsežnom i raznolikom diskografijom. Nedavno je ravnao Simfonijskim orkestrom BBC-ja na snimanju prve Bellinijeve opere Adelson e Salvini za etiketu Opera Rara, hvaljenog izdanja objavljenog 2017. godine. Višegodišnji projekt u suradnji sa Sony Classical s predviđena tri izdanja posvećena djelima talijanskih simfonijskih i opernih skladatelja 20. stoljeća rezultirao je nedavnom objavom djela Federica Ghedinija. Iduća dva izdanja sadržavat će djela skladatelja poput Petrassija i Caselle. Rustionijev najnoviji projekt prvo je izdanje Wolf-Ferrarijeva Koncerta za violinu za Deutsche Grammophon s Francescom Dego i Gradskim simfonijskim orkestrom iz Birminghama.

Godine 2013. Daniele Rustioni je primio nagradu International Opera Award za najboljeg novog izvođača godine.

WEB-STRANICA: www.danielerustioni.com