English

Scholl, Andreas - kontratenor

Datum objave: 26.02.2018.
  • Više
  • Izvedba

Kontratenor Andreas Scholl snimio je seriju izvanrednih nosača zvuka, među kojima su Wanderer , izbor njemačkih Lied pjesama koje je snimio s pianisticom Tamar Halperin; O Solitude, album Purcellovih skladbi snimljen s ansamblom Accademia Bizantina, koji je osvojio nagradu časopisa BBC Music Magazine za 2012. godinu; Arias for Senesino; Heroes, CD s arijama Händela, Mozarta, Hassea i Glucka; Robert Dowlandov  A Musicall Banquet; Arcadia, zbirka rijetkih i neobjavljenih kantata skladatelja iz rimskog Arkadijskog kruga; Wayfaring Stranger, izbor posebno aranžiranih engleskih i američkih narodnih pjesama snimljenih s Komornim ansamblom Orpheus; Bachove kantate s Baselskim komornim orkestrom; te Vivaldijevi moteti s Australijskim brandenburškim orkestrom. Sve navedene nosače zvuka izdala je diskografska kuća Decca. Kao umjetnik koji intenzivno snima, Scholl je također surđivao s diskografskim kućama Deutsche Grammophon (Handelov Solomon i Saul s Paulom McCreeshom) i Harmonia Mundi (Vivaldijeva Stabat Mater; Caldarina Maddalena ai piedi di Cristo; i Crystal Tears sa skladbama Johna Dowlanda). Među njegovim DVD izdanjima su  produkcije opera Giulio Cesare (za Decca i Harmonia Mundi), Rodelinda (Warner) te Partenope (Decca).

Ove je sezone diskografska kuća Sony izdala Schollovu najnoviju snimku Small Gifts of Heaven, zbirku Bachovih arija za alt uokvirenih dvama  Brandenburškim koncertima, nastalu u suradnji s Dorothee Oberlinger i Ansamblom 1700.

Među Schollovim najvažnijim nastupima u ovoj sezoni su novi solistički program pjesama 20. stoljeća iz pera Brittena, Berga, Coplanda, Vaughana Williamsa i Pärta koje će pjevati u koncertnim dvoranama  Elbphilharmonie Hamburg i Kölner Philharmonie; program Small Gifts of Heaven kojeg će s Dorothee Oberlinger izvoditi u Antwerpu, St Gallenu, Luzernu i Parizu; te turneja po Dalekom Istoku s ansamblom  English Concert na kojoj će izvoditi Purcellove i Händelove arije.

Scholl je tumačio naslovnu ulogu u operi Giulio Cesare u svom debitantskom nastupu  u Frankfurtskoj operi, u Théâtre des Champs-Elysées i na Salzburškom festivalu 2012. godine (sa Cecilijom Bartoli). Ulogu Bertarida (opera Rodelinda) pjevao je na svojim debitantskim nastupima na Opernom festivalu  Glyndebourne i u Metropolitan Operi (sa Renée Fleming). Među Schollovim koncertnim izvedbama valja istaći one uz  Berlinsku filharmoniju, Njujoršku fiulharmoniju, Royal Concertgebouw orkestar, Bostonski simfonijski orkestar, nastupe sa svim vodećim svjetskim baroknim orkestrima, te završni koncert BBC Promsa (2005.) gdje je nastupio kao prvi kontratenor koji je ikada pozvan od strane ovog uglednog festivala.

Andreas Scholl rođen je u Njemačkoj. Prvu glazbenu naobrazbu stječe u zboru dječaka Kiedricher Chorbuben. Kasnije studira kod Richarda Levitta i Renéa Jacobsa na glazbenoj akademiji Schola Cantorum Basiliensis. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja,među kojima su nominacija za Grammy te ugledna nagrada ECHO za njegove skladbe  Carevo novo ruho i Slavuj koje je izdala diskografska kuća Deutsche Grammphon. 

Tijekom školske godine 2017./2018. Andreas Scholl je angažiran kao gostujući profesor glasa i klasične glazbe na Oxfordskom sveučilištu.