English

Semenenko, Aleksej

Datum objave: 21.05.2016.
  • Više
  • Izvedba

Ukrajinski violinist Aleksej Semenenko prepoznatljiv je po svojim strastvenim izvedbama koje resi “sjajna tehnika i intonacija, zanos, inteligencija, suptilnost i prekrasno fraziranje” (The Boston Musical Intelligencer), te “neusporedivo rafinirano umijeće muziciranja” (The Strad).  Ove su odlike zapažene već na njegovom trijumfalnom nastupu na belgijskom glazbenom natjecanju Queen Elisabeth 2015. godine, kada osvaja drugu nagradu, nakon čega s ostalim laureatima ovog natjecanja svira diljem Belgije s Kraljevskom filharmonijom Liègea i Briselskom filharmonijom.  Tijekom 2015. i 2016. godine u Europi i SAD nastupa na solističkim koncertima te uz Simfonijske orkestre Istočnog Connecticuta, DuPagea i Meridiana.

Među orkestrima s kojima je nastupao kao solist su Moskovski  virtuozi, Kijevski nacionalni orkestar i Sinfonietta Hungarica. Na švicarskom festivalu Interlaken Classics gostuje kao soloist s Komornim orkestrom Zakhara Brona i odlazi na turneju po Njemačkoj. Godine 2001. Na festivalu Musik:Landschaft Westfalen izvodi Paganinijev Koncert br. 2 s Ruskom nacionalnom filharmonijom pod ravnanjem Vladimira Spivakova, nakon čega je uslijedio poziv Fondacije Spivakov za nastup u Moskovskom Kremlju i Moskovskom međunarodnom centru scenskih umjetnosti. Kao veliki zaljubljenik u komornu glazbu, Semenenko osniva Kvartet Stolyarsky s kojim koncertira diljem Rusije, Ukrajine, Francuske, na Malti i u Švicarskoj.

Među brojnim nagradama koje je osvojio valja istaknuti pobjedu na Međunarodnoj audiciji za mlade koncertne umjetnike (2012.), prvu nagradu na Međunarodnom violinističkom natjecanju Boris Goldstein (2015.), nagradu magazina Musical America za novog umjetnika mjeseca (ožujak 2015.) nagradu publike na Međunarodnom festivalu Glazbeni Olimp u Sanktpeterburgu (2015.), nagradu Alois Kottman na festivalu Međunarodni dan glazbe u Hofheimu, Njemačka (2010.) i Grand Prix na Nacionalnom Violinističkom natjecanju u Lavovu, Ukrajina (2006).

Aleksey Semenko rođen je u Odesi 1988. godine. Violinu počinje učiti u šestoj godini kod Zoyje Mertsalove na glazbenoj školi za talentiranu djecu Stoljarski, a samo godinu dana kasnije izvodi Vivaldijev Violinski koncert u A-duru s Filharmonijskim orkestrom grada Odese. Trenutno studira u klasi Zakhara Brona na Visokom glazbenom učilištu u Kölnu.

Svira na violini Carlo Ferdinando Landolfi (1760.-70.), koju mu je posudila fondacija Deutsche Stiftung Musikleben iz Hamburga.

Na Dubrovačkim ljetnim igrama nastupio je 2016. godine na recitalu uz pratnju Inne Firsove, a u sklopu programa posvećenog mladim laureatima prestižnih međunarodnih glazbenih natjecanja „U susret budućnosti“.  Njegov nastup oduševio je stručni žiri koji mu je dodjelio nagradu Orlando za najbolju izvedbu u glazbenom programu 67. Igara.