English

Sierra, Nadine | sopran

Datum objave: 26.04.2022.
  • Više
  • Izvedba

„Njezin glas čistog, upečatljivog i delikatnog timbra odiše nježnošću u srednjem registru, dok zlatni visoki registar uzdiže do granica čujnosti.“ − Le Monde

Hvaljena zbog ljepote glasa, besprijekorne tehnike i iznimne muzikalnosti, Nadine Sierra smatra se jednim od najperspektivnijih mladih opernih talenata današnjice. Godine 2017. proglašena je dobitnicom Nagrade Richard Tucker, a 2018. primila je Umjetničku nagradu Beverly Sills Opere Metropolitan. Nakon niza uspješnih debija u Metropolitanu, milanskoj Scali, pariškoj Nacionalnoj operi i berlinskoj Državnoj operi redovito nastupa na najprestižnijim svjetskim opernim pozornicama. Njezin debitantski album There’s a Place for Us izašao je u kolovozu 2018. godine u izdanju diskografskih kuća Deutsche Grammophon i Universal Music. Njezin drugi solo album, Made For Opera, izašao je u ožujku 2022. godine u izdanju Deutsche Grammophona.

U sezoni 2021./2022. Sierra debitira u Teatru del Maggio Musicale Fiorentino, prvi put u ulozi Violette (La traviata), Teatru Colón (Ljubavni napitak) i Bavarskoj državnoj operi u ulozi Lucije (Lucia di Lammermoor), koju također utjelovljuje u Teatru di San Carlo i Metropolitanu. U pariškoj Operi i milanskoj Scali tumači Gildu (Rigoletto). Među njezinim koncertnim izvedbama ove sezone naći će se recital s Operom Palm Beacha, nastupi u Buenos Airesu i Montevideu, koncert s Berlinskim filharmoničarima, kao i nastupi na Festivalu u Turkuu, u Operi u Liègeu, bečkom Konzerthausu, na dortmundskom Klangvokal festivalu i u Salle Gaveau.

Neke od uloga koje je interpretirala posljednjih sezona su: Lucia u Gran Teatru del Liceu, Musetta (La bohème) u Operi u Las Palmasu, Julija (Romeo i Julija) u Operi u San Franciscu, Susanna (Figarov pir) i njezina najpoznatija uloga Gilde pod ravnanjem Daniela Barenboima u novoj produkciji Rigoletta u berlinskoj Državnoj operi, gdje je reprizirala ulogu Nannette i debitirala kao Sophie (Kavalir s ružom). U Metropolitanu je nastupila u ulogama Susanne i Gilde te ostvarila iščekivani debi u ulozi Manon u Nacionalnoj operi u Bordeauxu, nakon čega je tumačila Juliette. Među koncertnim nastupima ističe se njezin debi s Filadelfijskim orkestrom pod palicom glazbenog ravnatelja Metropolitana Yannicka Nézet-Séguina, zatim uloga Marije (Priča sa zapadne strane) s Antoniom Pappanom na Nacionalnoj akademiji Svete Cecilije, nastup u televizijskom prijenosu novogodišnje svečanosti Capodanno u Teatru La Fenice, nastup na Gala večeri Richarda Tuckera u Carnegie Hallu, kao i koncertni debiji u Pragu, Bordeauxu i Baden-Badenu. Održala je recitale u ženevskom Grand Théâtru i Kansas Cityju (ciklus Harriman-Jewell) te se pridružila Andrei Bocelliju u Madison Square Gardenu u New Yorku, TD Gardenu u Bostonu, PPG Paints Areni u Pittsburghu i Capital One Areni u Washingtonu, dok je u Parizu, Dallasu i Mexico Cityju održala solističke koncerte.

Među drugim značajnijim angažmanima proteklih sezona ističe se naslovna uloga u produkciji opere Lucia di Lammermoor u Teatru La Fenice kao i uloge Nannette u berlinskoj Državnoj operi i Zerline (Don Giovanni), Flavije (Eliogabalo), Pamine (Čarobna frula), Gilde (Rigoletto) i Norine (Don Pasquale) u pariškoj Operi. Također je utjelovila Gildu, Zerlinu, Iliju u Idomeneu i Susannu u Figarovom piru u Operi Metropolitan. U Operi San Francisca izvodila je Luciju, Musettu, Paminu i Groficu, a 2016. je s Leom Nuccijem dospjela na naslovnice nakon debija u La Scali u Rigolettu jer ih je publika na premijeri pozvala na bis da ponovo otpjevaju duet, čime je prekinuta tradicija La Scale koja datira još od vremena Toscaninija. Pored njezinih brojnih koncertnih izvedbi, među kojima se izdvajaju nastupi u Carnegie Hallu, veronskoj Areni, bečkom Musikvereinu, glazbenim festivalima Tanglewood i Ravinia, Operi u Dallasu i povijesnoj Oružarnici na aveniji Park na Manhattanu u New Yorku, sopranistica je također imala čast i privilegiju dvaput nastupiti na američkom Vrhovnom sudu.

U svojoj dosadašnjoj, kratkoj karijeri, Nadine Sierra osvojila je nekoliko nagrada i najmlađa je pobjednica Pjevačkog natjecanja Fondacije Marilyn Horne kao i audicije Nacionalnog vijeća opere Metropolitan, kako navodi Nick Romeo u svojoj knjizi Driven: Six Incredible Musical Journeys (2011.), u kojoj je cijelo jedno poglavlje posvetio Sierrinom trijumfu u velikom finalu Metropolitanove audicije. Godine 2010. osvojila je prve nagrade na Natjecanju George London, Međunarodnom natjecanju Gerda Lissner i Natjecanju Loren Zachary, a dobitnica je i stipendije za glazbenike na početku karijere Glazbene fondacije Richard Tucker. Godine 2013. bila je prva na međunarodnim pjevačkim natjecanjima Neue Stimmen, Montserrat Caballé i Veronica Dunne te je primila stipendiju za mlade glazbenike Glazbene fondacije Richard Tucker.

Sierra se u operu zaljubila kao djevojčica nakon što je gledala videosnimku izvedbe La bohème te je u dobi od šest godina na rodnoj Floridi krenula na poduku iz pjevanja. Premda je prvi profesionalni nastup ostvarila još kao tinejdžerica s Operom Palm Beacha, odlučila je nastaviti školovanje te je završila dodiplomski studij na Glazbenoj školi Mannes Sveučilišta The New School. Zatim je sudjelovala u stipendijskom programu Adler u Operi San Francisca, čime je izgradila trajnu vezu s tom kućom.

O njoj su pisali časopisi Vogue, Nylon, Bon Appetite i Opera News, bila je na naslovnici magazina Classical Singer, a o njoj su izvještavale i brojne televizijske kuće i tiskani mediji diljem svijeta. Aktivna je na društvenim mrežama, gdje svakodnevno komunicira sa svojim pratiteljima odgovarajući na poruke, komentare i pitanja. Na svom profilu na Instagramu objavljuje dvije uspješne serije videa pod nazivom Jutra s Nadine (Mornings with Nadine) i Nadinine bilješke (Notes from Nadine), pružajući svojim pratiteljima ekskluzvan uvid u život suvremene operne pjevačice. Svoja pitanja možete joj postaviti na profilu @nadine.sierra.

 

Fotografija (c) Merri Cyr