English

Simović, Roman | violina

Datum objave: 12.05.2022.
  • Više
  • Izvedba

Briljantna virtuoznost Romana Simovića i njegova naizgled urođena muzikalnost obogaćena bezgraničnom imaginacijom donijele su mu nastupe na najvećim svjetskim pozornicama kao što su Carnegie Hall, Velika dvorana Moskovskog državnog konzervatorija, Koncertna dvorana Marijinskog teatra u Sankt-Peterburgu, Grand Opera u Tel Avivu, Victoria Hall u Ženevi, praški Rudolfinum, londonski Barbican Hall, Umjetnički centar u Seoulu, Dvorana Grieg u Bergenu, Dvorana Rahmanjinov u Moskvi itd.

Laureat je brojnih međunarodnih violinističkih natjecanja, među kojima se ističu natjecanja „Rodolfo Lipizer“ u Italiji (prva nagrada i 12 nagrada publike), Sion Valais u Švicarskoj, „Jampoljski“ u Rusiji i „Henryk Wieniawski“ u Poljskoj, čime se svrstao među najvrsnije violiniste svoje generacije.

Kao solist nastupa s vodećim svjetskim orkestrima kao što su Londonski simfonijski orkestar, Simfonijski orkestar Marijinskog teatra, Orkestar Teatra Regio iz Torina, Simfonijski orkestar Nove Scotije (Kanada), Komorni orkestar „Franz Liszt“ (Mađarska), Camerata Bern (Švicarska), Camerata Salzburg (Austrija), Komorni orkestar CRR (Turska), Poznanska filharmonija, Praška filharmonija i Orkestar Sjevernog Brabanta (Nizozemska) te s dirigentima među kojima su Valerij Gergijev, Antonio Pappano, Daniel Harding, Gianandrea Noseda, Kristian Jarvi, Jiri Belohlavek, Pablo Heras Casado, Nikolai Znaider, Thomas Søndergård itd.

U sezoni 2021./2022. nastupa kao solist sa Simfonijskim orkestrom Québeca (Kanada), Simfonijskim orkestrom RTVE-a (Španjolska), Simfonijskim orkestrom HRT-a pod ravnanjem Ivana Repušića, Simfonijskim orkestrom Asturije, Državnim orkestrom Braunschweiga pod dirigentskom palicom Srbe Dinića, Orkestrom Ulstera pod ravnanjem Danielea Rustionija, Zagrebačkom filharmonijom, kao i s Londonskim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Simona Rattlea, s kojim će na turneji po Njemačkoj izvoditi Koncert za violinu Miklosa Rosze.

Redovno nastupa na uglednim festivalima kao što su Festival u Verbieru, „Bijele noći“ u Sankt-Peterburgu, Transsibirski umjetnički festival, Moskovski uskršnji festival, Dubrovačke ljetne igre, „Kotor Art“ u Crnoj Gori, BEMUS i NOMUS u Srbiji, Sion Valais u Švicarskoj, Bergenski festival, Festival „Moskovska zima“, Glazbeni festival u Portogruaru uItaliji, Glazbeni festival u Granadi, a surađuje s renomiranim glazbenicima kao što su Leonidas Kavakos, Yuja Wang, Gautie Capuson, Misha Maisky, Schlomo Mintz, Francois Leleux, Itamar Golan, Simon Trpčeski, Janine Jansen, Julian Rachlin, Vadim Repin, Jevgenij Kisin, Antoine Tamestit, Antonio Meneses, Nikolaj Luganski itd.

Simović je gostujući profesor violine na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Londonu i ima veliko iskustvo kao pedagog. Održava majstorske radionice u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Južnoj Koreji, Japanu, Australiji, Italiji, Švedskoj, Švicarskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Izraelu kao i na Festivalu u Verbieru, gdje često nastupa kao solist s orkestrom, komorni glazbenik i recitalist.

U njegovoj brojnoj diskografiji posebno se ističu četiri nosača zvuka s Gudačkim ansamblom Londonskog simfonijskog orkestra za etiketu LSO Live te izdanje kompletnih Paganinijevih capriccia za violinu solo.

Od 2010. godine Simović je prva violina Londonskog simfonijskog orkestra.

Svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine koju mu je velikodušno posudio Jonathan Moulds.

Roman Simović, violina