English

Stilinović, Lucija | flauta

Datum objave: 27.04.2022.
  • Više
  • Izvedba

Flautistica Lucija Stilinović (Zagreb,1995.) aktivna je solistica, komorna i orkestralna glazbenica.

Pobjednica je 9. Hrvatskog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Papandopulo (2021.) te 17. Međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić (2020.). Nastupila je na najpoznatijim glazbenim festivalima klasične glazbe u Hrvatskoj kao što su Osorske Glazbene Večeri (kao solistica sa Zagrebačkim solistima), Festival sv. Marka, Samoborska Glazbena Jesen (gdje je praizvela skladbu Chain Reaktion Mirele Ivičević), Scena Amadeo (zajedno s ansamblom Antiphonus) itd. U veljači 2022., kao solistica nastupila je s Koncertom za flautu i orkestar Jacquesa Iberta uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a.

U 2020. godini Stilinović je dobitnica stipendije Njujorške filharmonije (The Elaine and Stephen Stamas New York Philharmonic Scholarship Fund), druge nagrade na natjecanju Serge & Olga Koussevitsky Young Artists Awards 2019 u New Yorku. Također, nastupila je kao solistica uz Zagrebačku filharmoniju (2018.) i dobitnica je prve apsolutne nagrade na British Flute Society natjecanju u Londonu (2016.), prve nagrade na međunarodnom natjecanju Woodwind and brass u Varaždinu (2015.) itd. Kao solistica više je puta nastupala uz Varaždinski komorni orkestar, između ostalog i na Varaždinskim baroknim večerima (2011.).

Održala je mnoge recitale u Hrvatskoj i inozemstvu, recital u sklopu Croatia Flute Academy (2020.), recital u Scandinavia House u New Yorku (2019.), koncert s ansamblom Melisse na Utrecht Early Music Festival u Nizozemskoj (2016.), koncert na St. John Smith Square tijekom London Flute Festivala (2016.) te je kao predstavnica Hrvatske glazbene mladeži pohađala radionicu New Ways in Classical Music u Strasbourgu (2018.).

Usavršavala se kod mnogim uglednih flautista i pedagoga kao što su:  Denis Bouriakov, Emmanuel Pahud, Sir James Galway, Karl-Heinz Schütz, Philippe Bernold, Peter-Lukas Graf i Andrea Lieberknecht. Surađivala je i s mnogim poznatim dirigentima, kao npr. Leonard Slatkin, Kazushi Ono, Jane Glover, Robert Kapilow i George Manahan. U jesen 2021. pozvana je da kao solo flautistica nastupa zajedno s Brooklyn Chamber Orchestra u Musikvereinu u Beču.

Uz završenu Muzičku akademiju u Zagrebu u klasi Renate Penezić, diplomirala je na Manhattan School of Music (New York, SAD) u klasi Roberta Langevina, solo flautista Njujorške filharmonije. U akademskoj godini 2016./17. bila je studentica Kraljevskog konzervatorija u Antwerpenu (Belgija) u klasi Alda Baertena gdje je završila dodiplomski studij i stekla bakalaureat. Tijekom studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu bila je na razmjeni studenata Erasmus na HKU Konzervatoriju u Utrechtu (Nizozemska) u klasi Alda Baertena i Wilberta Hazelzeta (traverso flauta). U dva je navrata (2014. i 2017.) bila stipendistica International Music of Academy in the Principality of Liechenstein gdje je pohađala razne seminare i usavršavanja kod Philippe Bernolda. 2018. godine bila je na turneji po Francuskoj zajedno s Mediteranskim orkestrom mladih pod umjetničkim vodstvom Kazushija Ona (Festival International d’Art Lyrique d’Aix-en-Provence).

Uz Veroniku Ćiković na harfi, Lucija je dio dua Eolian koji često nastupa na komornim festivalima u Hrvatskoj (Svibanjske glazbene večeri u Šibeniku, Dani Alke i Velike Gospe u Sinju, Festival sv. Marka i Festival komorne glazbe u Čakovcu).

U jesen 2021. Lucija završava jednogodišnje usavršavanje na Music and Arts University of the city of Vienna u klasi Karl-Heinz Schütza, solo flautista Bečke opere i filharmonije.

 

"Stilistička superiornost, intonativna perfekcija, punina tona, osjećaj za stil u glazbi različitih razdoblja, logično povezivanje dijelova glazbenog protoka u cjelini najuočljiviji su aduti Lucije Stilinović", stoji u obrazloženju žirija natjecanja Ferdo Livadić (Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Branko Mihanović, Zdravko Šljivac i Srećko Bradić). 

Večernji list, rujan 2021.