English

Strausser, Eduardo | dirigent

Datum objave: 12.08.2021.
  • Više
  • Izvedba

 

„Eduardo Strausser vodio je proširene snage Staatsorkestra kroz kompleksnu simfoniju sa živahnom snagom i preciznim gestama.“ – Klaus Trapp, Darmstädter-Echo, svibanj 2019. godine

 

Brazilski dirigent Eduardo Strausser hvaljen je zbog svog snažnog, dinamičnog stila i karizme. Ravnanje u operama Tosca, Čarobna frula, Ivica i Marica i Seviljski brijač pri Državnoj operi Hannover za Straussera čine okosnicu prve polovice sezone 2019/20, kao i vodeći koncertni nastupi s orkestrom. Također, dirigira Le vin herbé u Teatru Basel na proljeće 2020. godine. Uz operni angažman, po prvi put će nastupit u Sjedinjenim Američkim Državama s Detroitskim simfonijskim orkestrom a vraća se u Australsku Nacionalnu glazbenu akademiju s Queenslandskim simfonijskim orkestrom te nastupa s Bamberškim simfonijskim orkestrom i Oulu simfonijskim orkestrom.

Prijašnji simfonijski nastupi uključuju koncerte s Antwerpenskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom Praškog radija, Tampere filharmonijom i Oslo filharmonijom kao i s Državnim kazalištem u Darmstadtu te Komornim orkestrom Lausanne. Prošlu je sezonu ponovio suradnju s Njemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina i Luksemburškim filharmonijskim orkestrom.

Podjednako uspješan na koncertima i u operama, Eduardo je ravnao više opera uključujući; Čarobnu frulu s Dvorskim orkestrom Meiningen, La bohème (Gradsko kazalište Rio de Janeiro i padovsko Kazalište Verdi) i Tosca (Kazalište Magdeburg). Tijekom posljednje sezone na poziciji stalnog dirigenta Kazališta São Paulo (2014/16), vodio je izvedbe Straussove Elektre te Fosce Carlosa Gomesa, kao i Orašara sa São Paulskim baletom te Mahlerove Prve simfonije u produkciji Stefana Pode.

Osim studija na Umjetničkom sveučilište u Zürichu, Eduardo je surađivao sa skladateljem-vizionarom Karlheinzom Stockhausenom u sklopu dvomjesečnog kolegija u Kürtenu u Njemačkoj. Nadalje, sudjelovao je majstorskoj radionici s Bernardom Haitinkom i Davidom Zinmanom u Švicarskoj te na radionici Kurta Masura u New Yorku.  Godine 2008. Eduardo je odabran da sudjeluje na prestižnom Forumu za dirigente Međunarodnog ferijalnog tečaja za novu glazbu u Darmstadtu u Njemačkoj gdje je imao priliku blisko surađivat sa skladateljima Györgyem Kurtágom i Brianom Ferneyhoughom.

Eduardo je ostvario i mnogobrojne suradnje s ponajboljim svjetskim solistima uključujući Isabelle Faust, Richarda Galliana, Simona Osbornea, Barnabasa Kelemena i Sergeja Krilova. Kao poliglot Eduardo tečno govori osam jezika među kojima su njemački, talijanski, francuski, španjolski i hebrejski.