English

SYNERGIA 6

Datum objave: 03.07.2017.
  • Više
  • Izvedba

DEJAN SINADINOVIĆ pijanist, redovni profesor Fakulteta muzičke umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Nastupa u prestižnim europskim koncertnim dvoranama. U proteklih deset godina je održao preko stotinu solističkih recitala na europskim festivalima (Italija, Francuska, Španjolska, Poljska, Njemačka, Belgija, Švicarska, Engleska, Crna Gora, Grčka, Sjeverni Cipar, Danska, Turska, Rusija, Rumunjska). Njegovi skorašnji koncertni angažmani obuhvaćaju i nastupe s poljskim filharmonijskim ansamblima u Ržešovu (Beethovenov prvi koncert za klavir i orkestar) i Vroclavu (Chopinov klavirski concert u f molu), Simfonijskim orkestrom Rima (Mozartov Klavirski koncert u c molu KV491), nastupe s kvartetima Artis i Minetti (s kontrabasistom Jozefom Niderhamerom) iz Beča, i talijanskim kvartetom Meridies, kao i kvartetom solista u okviru Mahler akademije u Bazilikati (Brahmsov Kvintet, Mozartov Koncert KV415, Shostakovichev Kvintet i Trio). Objavio je tri nosača zvuka za španjolsku izdavačku kuću KNS Classics s djelima Roberta Schumana, Franza Liszta, Aleksandra Skrjabina, Vasilija Mokranjca i Cezara Francka. Predsjednik je Evropske asocijacije klavirskih pedagoga u Srbiji, osnivač i umjetnički direktor Prolećne pijanističke fešte, beogradskog festivala posvećenog klaviru.

NEMANJA RADULOVIĆ je osvojio svijet klasične glazbe svojim virtuoznim muziciranjem i avanturističkim programima. Nedavno je potpisao ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Deutsche Grammophon, za koju je objavio svoju posljednju snimku u studenom 2014. godine, i s kojom niže uspjehe jedan za drugim, njegujući svoj talent u suradnji s najprestižnijim glazbenim institucijama današnjice. Nemanja Radulović je imao priliku nastupiti s najpoznatijim svjetskim orkestrima, poput Münchenske filharmonije, Filharmonije Sjevernonjemačke radiotelevizije iz Hanovera, Simfonijskog orkestra Zapadnonjemačke radiotelevizije iz Kölna, Stuttgartske filharmonije, Njemačkog simfonijskog orkestra iz Berlina, Filharmonije Francuskog radija, Belgijskog nacionalnog orkestra, Nacionalnog simfonijskog orkestra Talijanske radiotelevizije iz Torina, Orkestra iz Toscane, Kralјevske filharmonije, Simfonijskog orkestra iz Montreala i Tokijskog simfonijskog orkestra. Kao redovni izvođač recitala, Nemanja je gostovao diljem svijeta po koncertnim dvoranama kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Koncertgebau u Amsterdamu, dvorana Filharmonije u Berlinu, Sala Plejel i Kazalište Champs Élysées u Parizu, Megaron u Ateni, Santori Hall u Tokiju, Pozorište Kolon u Buenos Airesu i Dvorana recitala u Melbourneu, s brojnim partnerima među kojima su Marielle Nordmann, Laure Favre Khan i Susan Manoff, s kojom je snimio i album Beethovenovih sonata u izdanju diskografske kuće Decca/Universal Music. Nemanja Radulović, također preuzima ulogu umjetničkog vodstva u svom ansamblu The Devils’ Trills (Đavolјi trileri), čiji su članovi poznati glazbenici u koncertnim dvoranama širom Europe i Azije, čuveni po svom virtuoznom i očaravajućem muziciranju, kao i po nedavno objavlјenom istoimenom albumu, koji je izdala diskografska kuća Decca/Universal Music. Nemanjin drugi ansambl, Double Sens, koji je također poznat po izvrsnom izvođenju komorne glazbe, nedavno je snimio CD pod nazivom 5 godišnjih doba – na kome se nalaze Vivaldijeva Četiri godišnja doba i još jedna nova kompozicija, također u izdanju Decca/Universal Music. Nјegova dugogodišnja suradnja s diskografskom kućom Universal iznjedrila je pored izdanja svog ansambla, i njegovu posljednju snimku Paganinijevih kompozicija Paganini Fantasy (2013) i Bahovih suita (2016), u produkciji Deutsche Grammophon. Nemanja Radulović je rođen u Srbiji 1985. godine. Studirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, Visokoj školi za muziku i kazalište u Saarbrückenu, i na Pariškom konzervatoriju. Na dodjeli nagrada Victoires de la Musique 2005. je dobio priznanje Međunarodno otkriće godine, a na istom mjestu je 2014. godine proglašen za najbolјeg umjetnika. Od Fakulteta umetnosti u Nišu je dobio počasni doktorat.

TIJANA MILOŠEVIĆ violina, svira od svoje četvrte godine i iz glazbene je obitelji. Završila je preddiplomski i diplomski studij na FMU u Beogradu. Završila je specijalizaciju na Juilliard School of Music u klasi prof. Lewis  Kaplana, Dorothy DeLay, Naoko Tanaka. Najmlađi koncertmajstor Beogradske Filharmonije postaje u svojoj 18. godini. Tijana je doktorand na Fakultetu Muzičke Umetnosti, Univerziteta Umetnosti u Beogradu. Također, već je dugi niz godina j koncertmajstor ansambla Double Sens koji snima za Deutche Gramophon i koncertmajstor komornog orchestra IMOGEN-International Mahler Chamber Orchestra (Germany). Tijana koncertira diljem Europe s međunarodnim violinistom Nemanjom Radulovićem. U okviru Akademije Orkestarskih muzičara "Filhademije" je jedan od osnivača i mentora. Izdala je za PGP RTS dva CD izdanja. Prvo je u domeni klasične glazbe "Muzika za Tijanu", a drugi je u domeni žanra world music. Tijana Milošević svira na instrumentu Enrico Rocca 1910, Italy. Bila je zamjenica koncertmajstora Athens Camerata Chamber Orchestra i pohađala je Master Classes s Itzhakom Perlmanom.

KSENIJA MILOŠEVIĆ violina, iz glazbene obitelji, počela je svirati violinu u ranom djetinjstvu. Završila je preddiplomski i diplomski studij na FMU u Beogradu, u klasi prof. Dejana Mihailovića. Radi kao zamjenica koncertmajstora u Beogradskoj filharmoniji i nastupa kao vođa II violina u ansamblu Double Sens uz violinista Nemanju Radulovića. Koncertira u okviru Trija Singidunum od 2006 godine. Ksenija je doktorand na Fakultetu Muzičke Umetnosti, Univerziteta Umetnosti u Beogradu. Ksenija Milošević svira na violini Nicollo Galiani iz Italije.

MILAN MILOŠEVIĆ, klarinetist, doktor glazbene umjetnosti sa Sveučilišta Britanske Kolumbije u Vancouveru. Dobitnik je nagrade Savjeta za umjetnost Britanske Kolumbije, zapadne Kanadske provincije, te doktorske istraživačke stipendije i nagrade za akademsku izuzetnost na Sveučilištu Britanske Kolumbije. Milan je umjetnički i pedagoški aktivan pod sponzorstvom kao međunarodni predstavnik Backun MoBa klarineta, Silversteina legatura i Légère sintetičkih trski. Milan je čest gostujući predavač specijalističke pedagoške muzičke asocijacije i član je Američke federacije glazbenika kao i Međunarodnog udruženja klarinetista. Trenutno predaje klarinet i direktor je Muzičkog odsjeka na Vancouver koledžu u Kanadi. Prethodno je bio stalni član Beogradske filharmonije i umjetnički osnivač Puhačkog kvinteta Beogradske filharmonije. Milan se istaknuo kao solist i član komornog ansambla na festivalu suvremene glazbe Graundsvel i Festivalu nove muzike kao solist sa Simfonijskim orkestrom Winnipeg. Milan je gostovao u mnogobrojnim angažmanima i promocijama klasične, suvremene i tradicionalne glazbe na kanadskoj državnoj radio i televizijskoj mreži CBC u Winnipegu i Vancouveru. Nedavno je bio gostujući predavač na obrazovnoj konferenciji i seriji majstorskih tečajeva na Državnom sveučilišta Jacksona, Sveučilištu Britanske Kolumbije i Sveučilištu Capilano, gdje trenutno gostuje kao umjetnički suradnik i predavač. Također je surađivao s društvom za novu glazbu Vancouvera, Redshift glazbenim društvom, koncertnim serijalom Virtuozi na Sveučilištu u Winnipegu, Vancouverskim simfonijskim orkestrom i Vancouverskim interkulturalnim orkestrom. Kritičar časopisa Međunarodnog udruženja klarinetista – The Clarinet, okarakterizirao je njegove suvremene izvođačke tehnike kao „eklektične, inovativne, i dosad nepoznati doprinos saznanju o klarinetu." Milan je istaknuti umjetnik izdavačke kuće Summit records u Arizoni, SAD i Kromadisk, iz Kanade. Robert Spring, profesor na Državnom sveučilištu Arizone i nekadašnji predsjednik Međunarodnog udruženja klarinetista, analizirajući Milanovu doktorsku disertaciju istaknuo je: "Ova studija će imati veoma značajan međunarodni utjecaj na izvođenje na klarinetu kao i na taragotu. Gospodin Milošević je otvorio novu područje istraživanja svojom doktorskom studijom.“

ŽARKO PERIŠIĆ diplomirao je fagot na Glazbenoj akademiji u Zagrebu u klasi Marijana Kobetića, a usavršavao se u Salzburgu na Visokoj školi za glazbu Mozarteum u klasi Milana Turkovića i Richarda Gallera. Tijekom studija osvojio je brojne nagrade na solističkim i komornim natjecanjima. Surađuje s brojnim inozemnim orkestrima i komornim ansamblima kao solo-fagotist (Izraelski simfonijski radio orkestar, Izraelski komorni orkestar, Simfonijski orkestar Tel Aviva, Salzburška komorna filharmonija, Camerata Salzburg, Mozarteum orkestar Salzburg, Klangforum Wien, Chamber orchestra of Europe, Berlin, Budapest Festival Orchestra, Beogradska i Zagrebačka Filharmonija). Od 1993 stalni je član i povremeni dirigent ansambla za novu glazbu OENM iz Salzburga. Od 1997. godine predaje fagot na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu, nastupa s Vojvođanskim simfoničarima kao solo-fagotist, osniva puhački kvintet te održava brojne solističke i komorne koncerte. Žarko predaje fagot na Glazbenoj akademiji u Zagrebu i djeluje kao solo-fagotist Simfonijskog orkestra HRT-a s kojim održava i solističke koncerte. Predavač je i na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a aktivno sudjeluje s Cantus ansamblom, Zagrebačkim puhačkim Triom i Duom Pfagottiano.

 

Synergia 6