English

Testé, Nicolas | bas

Datum objave: 12.08.2021.
  • Više
  • Izvedba

Francuski bas Nicolas Testé izučavao je klavir, fagot i povijest glazbe u Parizu prije nego što je započeo karijeru pjevača. Obrazovao se pri Pariškoj nacionalnoj operi i na Centre de Formation Lyrique. Godine 1998. nagrađen je drugom nagradom na natjecanju Voix Nouvelles.

Nicolas Testé redovito nastupa u mnogim poznatim opernim kućama kao što su njujorški Metropolitan, Državna opera München, Opera u Los Angelesu, Opera San Francisco, berlinska Njemačka opera, Pariška opera, Teatar San Carlo u Napulju, ženevski Grand Théâtre, milanska Scala, venecijanska La Fenice kao i na Glyndebourne festivalu i ljetnom festivalu na jugu Francuske Chorégies d'Orange.

Njegov opsežni repertoar obuhvaća naslovne uloge u: Ifigenija na Aulidi (Agamemnon), Romeo i Julija (Fra Laurent), Manon (Vitezov otac), Hamlet (Klaudije), Trubadur (Ferrando), Čarobna frula (Sarastro), Castor i Pollux ( Jupiter), Faust (Mefisto), Hoffmannove priče (četiri zlikovca) i Seviljski brijač (Basilio).

Prethodnih sezona nastupao je za Bavarsku državnu operu u La Bohème (Colline), u Carmen (Zuniga) za Metropolitan operu, u Pariškoj operi u Samsonu i Dalili (Abimelek), kao i u Hoffmannovim pričama (četiri zlikovca) za Operu Los Angeles.

Ostali nastupi uključuju povratak Nicolasa Testéa u Bavarsku državnu operu  i to u produkciju Lucije di Lammermoor (Raimondo). Nadalje, nastupao je za Opernu kuću Zürich u Mariji Stuardi (Giorgio Talbot) i u berlinskoj Njemačkoj operi u istoj ulozi. Druge produkcije u berlinskoj Njemačkoj operi uključuju Fausta (Mephisto) i La Giocondu (Alvise Badoero). U siječnju 2018. nastupio je u pariškoj Nacionalnoj operi u Seviljskom brijaču (Basilio).

U listopadu 2018. Nicolas Testé vratio se u Operu Bastille kako bi pjevao u Meyerbeerovim Huguenotima u ulozi sluge Marcela, nakon čega je uslijedio angažman u Metropolitan operi u Lovcima na bisere (Nourabad).

U proljeće 2019. Nicolas Testé slavno je debitirao kao Sarastro u Mozartovoj Čarobnoj fruli u pariškoj Operi Bastille, kao i s ulogom Klaudija u koncertnoj izvedbi Hamleta u Barceloni te u berlinskoj Njemačkoj operi. U jesen 2019. Testé se vratio kao Sir Giorgio u Bellinijevim Puritancima u Operu Bastille, a nedavno je nastupio u Gounodovoj operi Romeo i Julija kao Fra Laurent u slavnoj milanskoj Scali.

Osim u brojnim opernim produkcijama, Nicolas Testé redovito nastupa s međunarodno priznatim simfonijskim orkestrima. U studenom 2017. krenuo je na turneju Azijom zajedno s poznatom sopranisticom Dianom Damrau izvodeći operne gala i recitalne programe na koncertima u Singapuru, Šangaju, Tokiju, Seulu, Taipeiju i Pekingu. U okviru turneje VERDIssimo održao je koncerte u znamenitim europskim koncertnim dvoranama u svibnju i lipnju 2018. godine.

U sezoni 2020/21 Nicolas Testé ponovno putuje Europom i Azijom zajedno sa sopranisticom Dianom Damrau.