English

Trifonov, Daniil | glasovir

Datum objave: 01.02.2018.
  • Više
  • Izvedba

Ruski pijanist Daniil Trifonov, dobitnik nagrade „Umjetnik godine“ za 2016. - koju dodjeljuje diskografska kuća Gramophone - postigao je  spektakularan uspjeh u svijetu klasične glazbe kao solist, virtuoz koncertnog repertoara, komorni glazbenik i skladatelj. Spajajući savršenu tehniku s rijetko viđenom osjećajnošću i dubinom izvedbe, Trifonov ne prestaje oduševljavati publiku. Britanski časopis The Times naziva ga „nedvojbeno najčudesnijim pijanistom našeg vremena“.

Posvetivši sezonu 2017.—2018. Chopinu, Trifonov za diskografsku kuću Deutsche Grammophon – s kojom ima ekskluzivan ugovor – snima svoj četvrti album pod nazivom Chopin: Evocation. Na albumu se, osim Chopinovih skladbi, nalaze djela skladatelja 20. stoljeća (Samuel Barber, Federico Mompou i drugi) na koje je uvelike utjecao ovaj istaknuti poljski skladatelj, a koja Trifonov po prvi put uvrštava u svoj repertoar.

Ove će sezone Trifonov održati preko 20 solističkih koncerata na spomenutu temu diljem Sjedinjenih Država, Europe i Azije, uključujući i onaj u Carnegie Hallu koji je jedan iz niza od sedam  koncerata  pod nazivom Perspectives. Tri od ovih sedam koncerata posvećeni su Chopinu i njegovom utjecaju na druge skladatelje: jedan solistički koncert te dva programa s isključivo Chopinovim skladbama koje izvodi s violončelistom Gautierom Capuçonom i komornim orkestrom Kremerata Baltica. Na ostalim koncertima iz ove serije Trifonov surađuje s baritonom Matthiasom Goerneom te sa svojim učiteljem i  mentorom Sergejem Babajanom, s kojim nastupa na turneji koja završava u SAD a na kojoj premijerno izvodi skladbu Maura Lanze za dva glasovira naručenu od Carnegie Halla; izvodi i vlastiti Koncert za glasovir uz Mariinsky orkestar pod ravnanjem Valeryja Gergieva s kojim zaključuje još jednu turneju po SAD; te održava solistički koncert u dvorani Zankel na kojem izvodi po jedno djelo iz svake dekade dvadesetog stoljeća koje je imalo veliki utjecaj na buduću glazbu.

Među ostalim značajnim nastupima ove sezone valja istaći Trifonovljevu azijsku turneju, a potom Europske turneje s violinistom Gidonom Kremerom i Kremeratom Balticom, Londonskom filharmonijom, Royal Concertgebouw orkestrom te orkestrom milanske Scale. Trifonov će također izvoditi Straussovo djelo Burleske uz Španjolski nacionalni orkestar i Simfonijski orkestar Bavarskoga radija; Schumannov Koncert za glasovir uz Gulbenkian orkestar iz Lisabona i Berlinsku filharmoniju; skladbe Prokofjeva uz Mariinsky orkestar pod ravnanjem Gergieva te uz Cleveland orkestar pod ravnanjem Michaela Tilson Thomasa; Scriabinov Koncert za glasovir uz Simfonijski orkestar Seattlea i dirigenta Ludovica Morlota; vlastiti Koncert za glasovir uz Detroitski simfonijski orkestar; te djela Sergeja Rahmanjinova  uz Gergieva i Minhensku filharmoniju, Petera Oundjiana i Simfonijski orkestar Toronta te Filadelfijski orkestar pod ravnanjem Yannicka Nézet-Séguina.

Tijekom sezone 2010.-2011. Trifonov osvaja priznanja na najuglednijim svjetskim natjecanjima među kojima su treća nagrada na Chopinovom natjecanju u Varšavi,  prva nagrada na Rubinsteinovom natjecanju u Tel Avivu, te prva nagrada i Grand Prix (dodatno priznanje koje se dodjeljuje najboljem natjecatelju u svim kategorijama) na natjecanju P. I. Čajkovski u Moskvi. Godine 2013. osvaja prestižnu nagradu  Franco Abbiati za najboljeg instrumentalnog solista koje dodjeljuju najistaknutiji talijanski glazbeni kritičari.  

Trifonov je rođen u ruskom gradu Nizhny Novgorod 1991. godine. Glazbenu naobrazbu započinje u petoj godini, a potom odlazi u Moskvu gdje na Glazbenom učilištu Gnessin studira kod Tatiane Zelikman. Studij glasovira nastavlja na Clevelandskom institutu za glazbu u klasi Sergeja Babajana. Također studira kompoziciju i piše vlastite skladbe za glasovir, komorne ansamble i orkestar. Godine 2013.,nakon što je Trifonov praizveo vlastiti Koncert za glasovir, u časopisu  Cleveland Plain Dealer objavljen je slijedeći komentar: “Čovjek ne može u potpunosti vjerovati, iako je vidio vlastitim očima. Tako se može opisati umijeće pijanista i skladatelja Daniila Trifonova.”

daniiltrifonov.com * twitter.com/daniil_trifonov * www.facebook.com/daniiltrifonov.page

- Daniil Trifonov ima ekskluzivan ugovor s diskografskom kućom Deutsche Grammophon.

Daniil Trifonov, glasovir