English

Trostmann, Josip Pino

Datum objave: 30.05.2018.
  • Više
  • Izvedba

Josip Pino Trostmann rođen je u Dubrovniku 9. lipnja 1938. godine. Već kao desetogodišnji dječak pohađa večernju školu portreta Iva Dulčića. Godine 1963. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Đura Tiljka i Iva Režeka. Iste godine postaje članom HDLU-a. Od 1968. godine do umirovljenja, bavi se pedagoškim radom tijekom kojega je odgojio mnoge sada već afirmirane umjetnike koji danas djeluju na likovnoj sceni našeg grada. Od 1981. nosi titulu Zaslužnog likovnog pedagoga u Republici Hrvatskoj koju dodjeljuje Savez likovnih pedagoga, a 1986. prima pohvalu Skupštine općine Dubrovnik.

Djela Josipa Trostmanna nalaze se u brojnim muzejima, galerijama i privatnim zbirkama diljem svijeta. Spada u red najstarijih živućih i "najdubrovačkijih slikara", a od povjesničara umjetnosti prepoznat je kao jedan od najvećih kolorista hrvatskog slikarstva. Ostaje vjeran Dubrovniku i prepoznatljivim motivima koji variraju u njegovim ciklusima: Minčeta, Sv. Ivan, Sv. Vlaho, Kono, dubrovačke tarace i pergole. Sve se to otvara i ogleda u njegovim slikama. 

Dobitnik je nagrade Grada Dubrovnika za izuzetne rezultate postignute 1990. godine. U Zagrebu 1997. prima odlikovanje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za postignuća u kulturi, a 2013. godine prima nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najveća dostignuća na području umjetnosti u Republici Hrvatskoj.

Do danas je imao stotinjak reprezentativnih samostalnih izložbi u domovini i inozemstvu, a bio je i sudionikom brojnih skupnih izložbi. Među najreprezentativnijima su one postavljene u Umjetničkoj galeriji i palači Sponza u Dubrovniku, Muzeju za umjetnost i obrt, Modernoj galeriji i Klovićevim dvorima u Zagrebu te u mnogim drugim prestižnim izložbenim prostorima.

Godine 2005./06. imao je tri retrospektivne izložbe (Zagreb, Split, Dubrovnik) povodom izlaska monografije TROSTMANN autora Tonka Maroevića.

Josip Pino TROSTMANN ove godine navršava 80. godina života i 55. godina od diplome na ALU u Zagrebu. Živi i stvara u Dubrovniku.