English

Turcu, Valentina | koreografkinja

Datum objave: 20.02.2014.
  • Više
  • Izvedba

Baletna plesačica i koreografkinja Valentina Turcu jedna je od najkreativnijih plesnih umjetnica u Sloveniji. Njezina ostvarenja obuhvaćaju raspon od baleta s radnjom pa do suvremenih baletnih predstava, a uključuju i svestrano djelovanje na području opernih i dramskih predstava, koncerata i gala večera.

Prve plesne korake napravila je kod svojih roditelja, poznatih baletnih umjetnika, i nastavila školovanje na Konzervatoriju za glazbu i balet u Mariboru. Svoje vještine u modernom plesu usavršavala je u poznatoj školi Mauricea Béjarta Ecole-Atelier Rudra Béjart i karijeru nastavila u Béjart Balletu u Lausanni, gdje je svoj repertoar i znanje obogatila brojnim zahtjevnim ulogama. Pod mentorstvom Mauricea Béjarta razvijala je i produbila senzibilitet za umjetnost i kulturu. 

Nakon povratka u Sloveniju nastupa u baletima Trnoružica, Orašar, Labuđe jezero i Carmen, Tišina Balkana, Lacrimas, Arhitektura tišine i Tango te mnogim drugima. Koreografija Valentine Turcu koja je izazvala najviše oduševljenja i pohvala kritike te očarala publiku jest Carmen G. Bizeta/R. Ščedrina, osmišljena za Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Ostale njezine značajnije koreografije su Ravelov Bolero, također za Balet HNK u Splitu, koji je izveden i u Istanbulu, Brahmsovi Mađarski plesovi i Hačaturjanov Valcer iz suite Maskarada za novogodišnji gala koncert Slovenskog narodnog gledališča u Mariboru, Tarde i Bachovu Partitu za otvorenje međunarodnih baletnih gala večeri u Sloveniji.

Njezine koreografije opernih predstava i osmišljavanje scenskog pokreta za predstave Lakmé, Carmen, La Bohème, Šišmiš i Hoffmanove priče ocijenjeni su kao svježi i iznenađujući, izvedeni glazbeno precizno i izvanrednim stilom. U čast legendarnoj sopranistici tehnikom pastiša ostvarila je autorski projekt La Callas, koji uključuje operu i balet te čini zaokruženo umjetničko djelo.

Valentina Turcu je dobitnica najviše stručne nagrade DBUS na polju baletne umjetnosti u Sloveniji, sa obrazloženjem, da je umjetnica svojim radom postavila potpuno novi umjetnički nivo i pomaknula granice plesne ekspresije. Unutar 20 godina rada odplesala je, koreografirala, režirala, stvarala i surađivala na više od 120 kazališnih projekata baleta, opere i drame. 2014 postavila je balet Romeo i Julija za Latvian National Ballet u Rigi, a 2015 u Francuskoj za teatar Metz Metropole. Dubrovačke Ljetne Igre predložile su je za čuvenu nagradu 2015 Kyoto Prize u Japanu. Autorica je projekta Leonardo da Vinci na EXPO MILANO 2015, a u sljedećoj sezoni kreirat će sa baletnim solistima i ansamblom Slovenskog Narodnog Gledališča u Mariboru balet Evgenij Onjegin na glazbu S.Rachmaninova i P.I.Čajkovskog. 

Osmislila je scenski pokret i koreografije za više od 20 kazališnih predstava, uključujući Opasne veze Christophera Hamptona, Shakespearove drame Hamlet, Oluja, Na Tri kralja ili kako vam drago, Henrik IV., Molièreova Građanina plemića, Cervantesova Don Quijotea, Stokerova Drakulu, Ionescovu Ćelavu pjevačicu i Nosoroge, Andersenovu Sniježnu kraljicu, Lorcinu Krvavu svadbu, Brechtovu Operu za tri groša i Ibsenov Peer Gynt. Njezini suradnici opisuju je kao izrazito zahtjevnu, potpuno predanu umjetnicu karizmatične osobnosti.

Valentina je dobitnica brojnih nagrada, među ostalim brončane medalje na svjetskom natjecanju plesača u Nagoyi u Japanu. Njezinu koreografiju pod nazivom Ružmarin prosudbeno povjerenstvo na natjecanju baletnih plesača Slovenije proglasilo je najoriginalnijom. Društvo baletnih umjetnika Slovenije nagradilo ju je za njezina osvarenja na području baleta, opere i drame. Obrazloženje povjerenstva: »Savladavanjem plesno-scenskog izraza i proživljenom interpretacijom dosegnula je visok stupanj scenske zrelosti i osviještenosti. Njezina karizmatična osobnost obogaćuje naše pozornice. Govor njezina tijela jednostavno otvara nove opsege razumijevanja plesne umjetnosti. [...] Njezin rad plod je dugogodišnjeg iskustva, bogatoga znanja i potpune ljubavi prema svom pozivu.«

U srpnju 2012. održana je Valentinina svjetska premijera baletne koreografije osmišljene posebno za plesače Covent Gardena, u sklopu manifestacije International Stars of Ballet and Dance.

U sezoni 2011./2012. njezino iskustvo obogatila je vrlo uspješna izvedba Žene kojoj sam čitao prema motivima romana Bernarda Schlinka. U pripremi je suradnja sa sopranisticom Allison Bell, s kojom će sudjelovati u zanimljivom projektu Pierrot Lunaire Arnolda Schönberga, čija je izvedba zakazana za 2013. u Londonu.

C. Debussy: Preludij za poslijepodne jednog fauna | R. Ščedrin: Carmen

Opasne veze