English

Tyson, Andrew | glasovir

Datum objave: 25.05.2015.
  • Više
  • Izvedba

Andrew Tyson rođen je 1986. godine u Sjevernoj Carolini. Studirao je u SAD na Glazbenom institutu Curtis kod Claudea Franka i na Glazbenom učilištu Juilliard kod Roberta McDonalda.

Novo je i prepoznatljivo ime na glazbenoj sceni, a BBC Radio 3 naziva ga “pravim pjesnikom glasovira”. Nametnuo se je prepoznatljivim, odlučnim i maštovitim izvedbama te osebujnim umjetničkim izričajem.

U Tysonovom daleko unaprijed ispunjenom planu nastupa su koncerti diljem SAD-a, te u brojnim europskim zemljama među kojima su Austrija, Njemačka, Francuska, Belgija, Švicarska, Velika Britanija, Južna Koreja, Australija i Rusija.

U sezoni 2014.-2015. debitirao je u velikoj dvorani moskovskig konzervatorija P. I. Čajkovski, i u moskovskom Međunarodnom centru scenskih umjetnosti u okviru Međunarodnog festivala Art-November, nakon čega je uslijedio poziv da otvori Festival Vladimir Spivakov i za turneju po Rusiji tijekom listopada i studenog 2015. Ovaj mu je poziv donio gostovanja diljem Rusije u jesen 2015., uključijući četiri solistička koncerta te nastup uz Simfonijski orkestar Kostroma Governor i Komorni orkestar Moskovski virtuozi pod ravnanjem Vladimira Spivakova. Potom je nastupao u baltičkim zemljama - Latviji, Litvi i Estoniji - s Komornim orkestrom Klaipeda, u Azerbaidžanu s Azerbaidžanskim simfonijskim orkestrom i u Hrvatskoj.

Njegov solistički koincert na Dubrovačkim ljetnim igrama u kolovozu 2015. godine pozdravili su s podjednakim oduševljenjem i publika i glazbena kritika. Posljedica ovog uspjeha je Tysonovo osmišljavanje projekta “Key to the Future” (U susret budćnosti) koji će se realizirati u okviru 67. Dubrovačkih ljetnih igara, a sastoji se od niza koncerata povjerenih iznimno talentiranim mladim glazbenicima predvođenim Andrewom Tysonom.

Među nagradama i priznanjima koje je do sada osvojio valja istaći pobjedu na Međunarodnoj audiciji za mlade koncertne umjetnike u SAD (2011.), nagrade na Međunarodnom pijanističkom natjecanju u Leedsu (2012.) i Natjecanju Queen Elisabeth (2013.), te prvu nagradu na Natjecanju Géza Anda u Zürichu (2015.), gdje također osvaja Mozartovu nagradu i nagradu publike.

U listopadu 2014., diskografska kuća Zig-Zag Territories izdala je Tysonov iznimno uspješan debitantski CD s kompletnim Preludijima Frédérica Chopina, a u rujnu 2016. u Parizu izlazi njegov novi CD s djelima Ravela, Skrjabina i Albéniza.

 

 

 

Andrew Tyson, glasovir

Andrew Tyson, glasovir