English

Varga, Tamás | violončelo

Datum objave: 27.07.2014.
  • Više
  • Izvedba

Tamás Varga, rođen u Budimpešti 1969. godine, dobija prvu poduku iz violončela u dobi od sedam godina. Godine 1992. diplomira na Glazbenoj akademiji Franz Liszt, gdje su mu učitelji bili László Mező, Ferenc Rados i György Kurtág.

Na Tamása Vargu umnogome su utjecali umjetnici Miklós Perényi, Menahem Pressler te Uzi Wiesel, koji Vargu prima u svoju klasu na Glazbenoj akademiji Rubin u Tel Avivu.

Tamás Varga prvi je violončelist Bečke filharmonije i Bečke državne opere. Redovito nastupa kao solist Bečke filharmonije uz dirigente kao što su Giuseppe Sinopoli, Zubin Mehta, Seiji Ozawa, Michael Tilson-Thomas, Christoph Eschenbach te Adam Fischer. Godine 2003. nastupio je prvi put na festivalu BBC Proms u londonskom Royal Albert Hallu. Kao solist i član raznih komornih ansambala Varga nastupa diljem Europe, Kanade, Južne Afrike, Australije i Japana.

Zaljubljenik u komornu glazbu, Varga je član orkestra Ensemble Wiener Collage, ansambla Breughel i Bečkog komornog orkestra, s kojima redovito nastupa u bečkoj Konzerthaus, na Salzburgškom festivalu i u brojnim europskim glazbenim centrima. Surađivao je s umjetnicima kao što su Hildegard Behrens, Marjana Lipovšek, Ferenc Bognár, Philippe Entremont, Zoltán Kocsis, Tamás Vásáry, Karl Leister, Peter Schmidl, Wolfgang Schulz te Bartók kvartet. Tamás Varga voli svirati na originalnim instrumentima, pa je tako izvodio Haydnov koncert za violončelo, neke od Vivaldijevih koncerata, te koncert za violončelo C. P. E. Bacha uz Orfeo orkestar iz Budimpešte. Godine 2004. izveo je i snimio kompletne Bachove solo suite, od kojih je onu br. 6 odsvirao na baroknom instrument s pet žica. Poznat kao entuzijastičan glazbeni pedagog, Tamás Varga održava majstorske tečajeve u Austriji, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Japanu, Australiji, SAD i Južnoj Africi. Bio je tutor Orkestra mladih Gustav Mahler za izvedbu simfonije Iz Novog svijeta i Simfonijskog orkestra YouTube, a nekoliko godina predavao je na Međunarodnom institutu u Attergau, Austrija.

Zadnjih je godina snimio vise od 20 CD-a za diskografske kuće Camerata Tokyo, Naxos, Hungaroton, King Records te Cavalli Records.