English

Veronesi, Alberto | dirigent

Datum objave: 22.08.2017.
  • Više
  • Izvedba

Alberto Veronesi rođen je u Milanu, gdje je diplomirao glasovir, kompoziciju i dirigiranje na Glazbenom konzervatoriju Giuseppe Verdi. Tijekom studentskih dana osnovao je Orkestar Guido Cantelli, u kojem je nastupao do 2000. godine. Među najvećim uspjesima ovog orkestra bili su koncert na Uskršnjem festivalu u Salzburgu (na poziv Claudija Abbada) i na festivalu Maggio Musicale Fiorentino održanom na blagdan Svete Cecilije. Godine 1998. izabran je za umjetničkog i glazbenog direktora Puccinijevog festivala u talijanskom gradu Torre del Lago. Intenzivno se bavi proučavanjem glazbe 19. i 20. stoljeća, posebno skladbama Pietra Mascagnija, Ruggera Leoncavalla, Giacoma Puccinija i drugih, kao i djelima koja se rijetko izvode.

U razdoblju od 2001. do 2011. Veronesi obnaša dužnost stalnog umjetničkog i glazbenog direktora Sicilijanskoga simfonijskog orkestra iz Palerma, gdje izvodi ciklus Beethovenovih, Brucknerovih, Mahlerovih i Šostakovičevih simfonija, simfonija 20. stoljeća te suvremene opere. U studenome 2008. izabran je za umjetničkog direktora Filharmonijskog orkestra Bolonjskog kazališta, u kojem radi na projektu koji se bavi opernom tradicijom verizma. U siječnju 2010, Operni orkestar New Yorka (OONY) izabrao ga je za glazbenog direktora u razdoblju od 2011. do 2016. Iste godine, Veronesi ravna višestruko nagrađivanom produkcijom Leoncavallove opere I Medici s protagonistima Danielaom Dessi i Placidom Domingom,  a u siječnju 2011. Giordanovom operom Fedora u izvedbi Placida Dominga, Angele Gheorghiu i Orkestra La Monnais. U travnju 2011. imenovan je stalnim glazbenim direktorom Zaklade Petruzzelli iz Barija, gdje je dirigirao na svjetskoj praizvedbi opere Lo Stesso Mare koju je Fabio Vacchi skladao prema libretuAmosa Oza, nastalog na temelju njegove istoimene knjige. Devetog listopada 2011. godine, u povodu 15. obljetnice ujedinjenja Italije i Kolumbovog dana, Veronesi je ravnao Orkestrom zaklade Petruzzelli koji u Lincoln centru (New York) izvodi skladbe Bellinija, Rossinija, Verdija i Puccinija. Od ljeta 2011. godine vodi Međunarodni festival Bellinijevih i romantičnih opera, a u listopadu iste godine dirigira na svjetskoj praizvedbi Leoncavallove opere Mameli na sceni Teatra Vittorio Emanule II. Od 2012. do 2016. godine je obnašao dužnost ravnatelja opernog programa u novom Velikom teatru grada Tianjina, drugog po veličini i značenju kineskog kazališta. U ožujku 2013. u Italiji otvara opernu sezonu Puccinijevog festivala s produkcijom Tosce. Veronesi je ravnao uglednim orkestrima kao što su: Bečka filharmonija, Orkestar festivala Maggio Musicale Fiorentino iz Firence, Orkestar teatra La Fenice iz Venecije, Orkestar Njemačke opere iz Berlina, Orkestar teatra Monnae iz Bruxellesa, Orkestar akademije Santa Cecilia u Rimu, Orkestar Bolonjskog teatra te Orkestar teatra San Carlo iz Napulja.

Veronesi ima ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Deutsche Grammophon. Trenutno u suradnji s tom diskografskom kućom radi na projektu Verismo, posvećenom talijanskom post-romantičnom repertoaru. Projekt je započeo 2006. godine s proširenom i izvrsno primljenom od strane kritike inačicom Puccinijeve opere Edgar s Placidom Domingom u naslovnoj ulozi. Na drugom albumu iz ove serije pod nazivom Puccini Ritrovato nalazi se originalna inačica iste opere u izvođenju Njemačke opere iz Berlina, Angele Gheorghiu i Roberta Alagne. Operu su također izveli Placido Domingo, Lang Lang i Orkestar Bolonjskog teatra.