English

Vesna Podrug Kossjanenko | glasovir

Datum objave: 21.06.2021.
  • Više
  • Izvedba

Vesna Podrug Kossjanenko rođena je u Splitu. Tu je i započela svoje muzičko obrazovanje u klasi prof. Gordane Lentić. Za vrijeme školovanja osvojila je šest prvih nagrada na državnim i saveznim natjecanjima u bivšoj Jugoslaviji. Maturirala je 1986., a iste je godine dobila stipendiju «Ivo Pogorelić» koja joj je omogućila početak studiranja na Hochschule für Musik und darstellende Kunst u Beču kod prof. Paula Badure-Skode. 1988. snimala je za austrijsku televiziju ORF, 1989. bila je stipendistica Austrijskog ministarstva za znanost, a 1992. završava studij klavira naslovom Magistra umjetnosti. 1992.-1994. usavršavala je klavirsku komornu glazbu kod prof. Georga Eberta. 2000. godine završila je na istom Sveučilištu i pedagoški odjel za naslov profesora s odličnim uspjehom.

Već za vrijeme studija Vesna Podrug svira brojne recitale: Bösendorfer Saal - Beč, Seckau – Tjedni kulture, Radtstadt – Kulturno ljeto, Dalmacijakoncert, Egremont - Velika Britanija, Splitsko i Hvarsko ljeto te nastupa solistički s orkestrom HNK u Splitu pod ravnanjem Borisa Papandopula, Ive Lipanovića svirajući Mendelssohnov Rondo, 2. koncert Beethovena i 1. koncert Chopina. 2000. – 2005. Vesna Podrug je u Beču osam puta izvela Beethovenov 5. koncert s Orkestrom bečke državne opere. Održala je brojne solističke koncerte sa Simfonijskim orkestrom HNK Osijek, Simfonijskim orkestrom HNK Split, Državnim Filharmonijskim orkestrom Almaty i komornim orkestrom „Splitski virtuozi“ s izvedbama djela Ludwiga van Beethovena, Alfreda Schnittkea i Borisa Papandopula. Vesna Podrug nastupala je s renomiranim umjetnicima – Davidom Grigorjanom, Wladimirom Kossjanenkom, Soo Kyung Hong, Goranom Listešom, Isabell Bringmann, Martinom Serafin, Michelangelom Cavalcantijem u poznatim koncertnim dvoranama kao «Musikverein», «Konzerthaus» i «Staatsoper» u Beču, «Vatroslav Lisinski» i «Hrvatski Glazbeni Zavod» u Zagrebu, «Conservatorio Giuseppe Verdi» u Milanu. Održala je brojne koncerte u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Švicarskoj, Irskoj, Velikoj Britaniji, Finskoj, Turskoj, Kazahstanu i Hrvatskoj. Od toga se posebno ističu koncerti s belgijskim violistom Michaelom Kugelom te američkom sopranisticom Denyce Graves na 53. Dubrovačkim ljetnim igrama 2002., s francuskim violistom Gerardom Causseom na festivalu u Hartbergu (Austrija) 2006., s austrijskim flautistom Karl-Heinz Schützom na Falaut-festivalu u Milanu 2008. i 2018. u Splitu, s poznatom kineskom sopranisticom Hui He na 61. Dubrovačkim ljetnim igrama i Gudačkim kvartetom Tartini - Ljubljana na 56. Splitskom ljetu 2010., američkim klarinetistom Vadimom Lando, Armanom Mourzagalievim i Wladimirom Kossjanenkom na Međunarodnom festivalu Forte Music Fest u Almaty 2015. i 2016.; s Edinom Karamazovim na festivalu sv. Donat i Splitskom ljetu 2019. godine.

Pored pedagoške djelatnosti na bečkom Sveučilištu (Wiener Volkshochschule) gdje je vodila klavirsku klasu (1992. – 1995.), predavala je i na mnogobrojnim seminarima: Gutenstein, Mauerbach – Austrija; Bordeaux – Francuska; Zagreb, Brač, Zadar, Hvar, Sinj, Kaštela, Umjetnička akademija u Splitu - Hrvatska, Akademija za glasbo Ljubljana - Slovenija, Koninglijk Konservatorium Bruxelles - Belgija te New Bulgarian University Sofia - Bugarska. Vesna Podrug bila je angažirana kao stalni korepetitor u Bečkoj državnoj operi (1998.-2008. ) te kao pedagoški suradnik na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Beču (2002.-2008.). Od 2007. Vesna Podrug djeluje kao izvanredna profesorica za glavni predmet klavir, a od 2017. kao prodekanica Glazbenog odjela na Umjetničkoj Akademiji u Splitu.

2012. osniva zajedno s Wladimirom Kossjanenkom festival "Dani J.S. Bacha u Splitu" koji se održava svake godine na dan rođenja kompozitora.