English

Vidović, Ana | gitaristica

Datum objave: 27.07.2019.
  • Više
  • Izvedba

Najmlađa brucošica u povijesti Muzičke akademije u Zagrebu s 13 godina i najmlađa laureatkinja nagrade Orlando s nepunih 17, Ana Vidović (rođena u Karlovcu godine 1980.), svoj je talent razvila strelovito uz brojne nagrade na prestižnim natjecanjima (Albert Augustine u Bathu, Fernando Sor u Rimu, Francisco Tarrega u Benicassimu, među ostalim) te je nakon zagrebačkog studija u klasi Istvána Römera bila pozvana na znameniti Peabody konzervatorij, gdje je diplomirala u klasi gitarističkog maga Manuella Barrueca.

Nakon diplome u Baltimoreu 2005. započinje međunarodnu karijeru jedne od najmlađih gitarističkih virtuozkinja, gradeći svoj repertoar u onome što bismo označili matičnim programima gitarske literature. Djevojčica koja je s pet godina uzela gitaru u ruke, slušajući starijeg brata Viktora, s osam je ostvarila prvi javni nastup, a nakon uspješnog školovanja osvaja pozornice diljem svijeta – od Sjeverne Amerike (gdje živi i radi više od 15 godina, upravo u Baltimoreu), po Europi, Aziji, Južnoj Americi, a nastupala je i u Kartagi (Tunisu) te Australiji. Objavila je šest nosača zvuka, dva koncertna DVD-a, a njezine snimke na Youtube kanalu pregledane su više od 35 milijuna puta. Protekla sezona bila je u znaku nastupa u New Yorku, Bostonu i Washingtonu, ali i na Havajima, te u Londonu, Baden-Badenu i na turneji u Japanu. U Zagrebu je svirala uz Zagrebačke soliste 2012. godine tumačeći upravo Vivaldijeve koncerte koje na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama svira uz Zagrebački kvartet.

Naslovnica recentnog proljetnog izdanja časopisa "Classical Guitar" donosi fotografiju Ane Vidović  uz naslov intervjua "Svirati za srce i um" .  U tekstu doznajemo da je za nju  svaki koncertni nastup poseban, voli putovati i svirati u zemljama poput Japana, Kolumbije, Paragvaja, te svakako Brazila. U planu su snimanja nosača zvuka s glazbom Johanna Sebstiana Bacha, ali i jedan koji bi obuhvatio južnoamerički gitaristički repertoar.

Ana Vidović svira na gitari australskog graditelja Jima Redgatea (iz 2010.) koja nosi topli zvuk cedrova drveta i brazilske palisandrovine.