English

Vlatković, Radovan | rog

Datum objave: 20.08.2014.
  • Više
  • Izvedba

Radovan Vlatković jedan je od najuvaženijih svjetskih umjetnika i majstor svog instrumenta.

Rođen u Zagrebu 1962. godine započeo je svirati rog već sa šest godina i diplomirao na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu 1980. godine u klasi prof. Prerada Detičeka. Nastavlja umjetničko usavršavanje kod prof Michaela Höltzel-a na Muzičkoj akademiji u Detmoldu, Njemačka.

Nakon mnogobrojnih državnih i internacionalnih nagrada koje je dobivao još tijekom studija, najveće priznanje donosi mu 1983. 1. nagrada uvaženog ARD natjecanja u Münchenu koja tijekom 14 godina nije dodijeljena niti jednom hornistu. Svjetska karijera koja je uslijedila vodi ga kroz suradnju s najuglednijim orkestrima, dirigentima i solistima po svim kontinentima. Od 1982.do 1990. bio je solo hornist uvaženog berlinskog Radio Symphonie Orkestra, a nakon toga se isključivo posvećuje karijeri solista i komornog glazbenika. Posebno su cijenjene njegove snimke na brojnim nosačima zvuka od kojih su izvedbe svih koncerata za rog od W.A. Mozarta i R. Straussa s English Chamber Orchestra i dirigentom Jeffrey Tate dobile prestižnu nagradu njemačke muzičke kritike.

Od 2000. do 2003. djelovao je kao umjetnički direktor komornog muzičkog festivala Glasbeni septembar u Mariboru, a kao uvaženi glazbeni pedagog predstojnik je katedre za rog Muzičke akademije „Mozarteum“ u Salzburgu, zatim „Reina Sofia“ u Madridu, redovni profesor Visoke škole u Zürichu i gostujući profesor na Royal Academy u Londonu.

Sudjelovao je u mnogim praizvedbama istaknutih kompozitora današnjice kao što su Elliott Carter, Sofia Gubaidulina, Heinz Holliger, Krzysztof Penderecki. Također i hrvatski kompozitori Frano Parać, Natko Devčić, Tomislav Uhlik, Davor Bobić i Milko Kelemen posvetili su mu svoja djela. Njemu je posvećen i koncert K. Pendereckoga kojeg je 2008. pod dirigentskom palicom samoga kompozitora praizveo na velikoj svjetskoj turneji s najboljim orkestrima današnjice i snimio 2011 godine za Channel Classics.

Uvijek rado viđen gost na festivalima i koncertnim dvoranama svoje domovine odlikovan je i brojnim nagradama kao „Orlando“, „Milka Trnina“, „Vladimir Nazor“ i „Ivo Vuljević“, „Porin° za životno djelo te je 2014. proglašen članom Kraljevske akademije u Londonu.

Radovan Vlatković svira rog firme Paxman iz Londona. Živi u Salzburgu sa suprugom i šestero djece.