English

Vuger, Stjepan | dirigent

Datum objave: 02.07.2021.
  • Više
  • Izvedba

Rođen je 1988. godine u Zagrebu gdje završava XV. prirodoslovno-matematičku gimnaziju i srednju glazbenu školu na GU Elly Bašić. 2012. godine završava diplomski studij Klasične harmonike u klasi doc. Boruta Zagoranskog i preddiplomski studij Glazbene pedagogije na Odjelu za glazbu Sveučilišta u Puli. Kao stipendist programa Erasmus akademsku godinu 2011./2012. odslušao je na Muzičkoj akademiji u Gdanjsku, u klasi red. prof. Krzysztofa Olczaka i asis. Pawela Zaganczyka.

2020. godine završava studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi red. prof. Mladena Tarbuka. Dirigentski debi ostvario je sa Zagrebačkom filharmonijom u siječnju 2017. godine.  Kao solist i član komornih sastava sudjelovao je na domaćim  i međunarodnim natjecanjima te ostvario zapažene rezultate (2. mjesto - 18. Mlawski festiwal muzyki akoredonowej, Mlawa, Poljska; 1. mjesto - 4. Concorso internazionale Fisa...Armonie, Trst, Italija; 2. mjesto (kategorija dua) - 49. Internationaler Akkordeon Wettbewerb Klingenthal, Njemačka).

Usavršavao se na seminarima kod značajnih harmonikaških pedagoga (F. Lips - Rusija, E. Moser - Njemačka, V. Semjonov - Rusija, R. Sviackevicius - Litva, M. Kern - Njemačka, J. Đorđević  - Austrija). Dobitnik je Rektorove nagrade na Sveučilištu u Puli i Dekanove nagrade na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Od siječnja 2013. do siječnja 2021. godine radi kao nastavnik harmonike na GU Elly Bašić. Od rujna 2013. godine dirigent je Akademskog harmonikaškog orkestra „Ivan Goran Kovačić“, a od rujna 2019. asistent dirigenta Akademskog zbora „Ivan Goran Kovačić“. Od listopada 2019. predaje glazbene kolegije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu kao vanjski suradnik, a od siječnja 2021. u zvanju višeg predavača.

Kao dirigent surađivao je sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT – a, Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu, Istarskim narodnim kazalištem u Puli, Muzičkom akademijom u Puli, Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, a kao harmonikaš sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT – a, Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu. Član je ansambla Harlequin Art Collective.