English

Vuletić, Janja | mezzosopran

Datum objave: 08.07.2019.
  • Više
  • Izvedba

Janja Vuletić rođena je u Dubrovniku gdje pohađa Umjetničku školu Luke Sorkočevića. Već na prvoj godini glazbenih studija ostvarila je uspjehe na regionalnoj, državnoj čak i međunarodnoj razini osvojivši 2000. godine međunarodnu nagradu “Schneider Trnavsky” u Slovačkoj. Ubrzo nakon toga diplomira na Sveučilištu za glazbu i scensku umjetnost u Beču. Godine 2005. osvojila je šest nagrada na 24. Međunarodnom pjevačkom natjecanju “Hans Gabor Belvedere” među kojima prvo mjesto za operetu i drugo za operu. Tri godine kasnije svojim nastupom kao Lukrecija (Brittenovo Silovanje Lukrecije) odnosi pobjedu na opernom natjecanju Mezzo TV-a.

Najranije uloge ostvaruje kao dio produkcije Međunarodne operne kuće Zürich s kojom je debitirala u Offenbachovoj La Belle Hélène pod dirigencijom Nikolausa Harnoncourta. Od 2002. do 2006. solo je izvođačica u Karlsruhe operi s ulogama, između ostalog, kao Cherubino (u Le Nozze di Figaro), Orlofsky (u Die Fledermaus), Hänsel (u Hänsel und Gretel), Olga (u Eugen Onegin), Niklausse (u Les Contes d'Hoffmann), Princ (u Cendrillon) i Idamante (u Idomeneo).

Godine 2006. debitira u briselskom La Monnaie kazalištu (kao Fjodor u Borisu Godunovu) i ženevskom Grand Théâtre (kao Melanto u Il ritorno d'Ulisse in Patria). Slijede uloge Despine u Cosi fan tutte također u ženevskom Grand Théâtre, naslovna uloga u Bizetovu Djamilehu pri Operi Saint Etienne i Operi National u Lyonu, Jean u Bizetovu Portrait de Manonu u Liceu u Barceloni, Dorabella u Cosi fan tutte u Švedskoj operi u Stockholmu, festivalu Aix-en-Provence, frankfurtskoj i Karlsruhe operi. Kao Cherubino (u Le Nozze di Figaro) ponovno nastupa u La Monnaie a kao Sesto (u Giulio Cesare) nastupa i u dresdenskoj Staatsoperi. Sezonu 2010. / 2011. obilježio joj je nastup kao Carmen u istoimenoj operi u Bordeauxu. Taj je uspjeh nastavljen u Lorraineu pri Operi national u ulozi Babe Turka u The Rake's Progress.

Zadnjih godina angažirana je ponovno kao Carmen u Deutsche Oper am Rhein u Düsseldorfu gdje je i Bianca u Zemlinskijevoj Eine florentinische Tragödie. Osim toga, debitira u Verdijevu Rekvijemu s berlinskim Konzerthausom, u Rossinijevom djelu Petit Messe solenelle i Mahlermaniji s kontroverznom berlinskom kazališnom kompanijom Nico and the Navigators. Nadalje, u beogradskoj operi je Nerone u L'incoronatione di Poppea te je ponovno Carmen, ali ovaj put u bremenskom teatru. Gertruda je u Hamletu, Lukrecija u Silovanju Lukrecije i Klitemnestra u Iphinegie in Aulis u nacionalnom teatru u Ostravi i u praškom nacionalnom teatru Antonin Dvořák.