English

Wang, Yuja | glasovir

Datum objave: 13.02.2019.
  • Više
  • Izvedba

Photo by Kirk Edwards 

Yuja Wang, glasovir

Rezidencije:   

- Carnegie Hall, 2018./2019.

- Wiener Konzerthaus, 2018./2019.

- Luxembourg Philharmonie, 2018./2019.

Superlativi kritičara i ovacije publike stalni su pratitelji blistave karijere Yuje Wang. Ova pijanistica rođena u Pekingu prepoznatljiva je po svom karizmatičnom umijeću i scenskoj pojavi, a u sezoni 2018./2019. naumila je doseći nove vrhunce. U ovoj sezoni očekuju ju recitali, serije koncerata, rezidencije te opsežne turneje s nekim od najcjenjenijih svjetskih ansambala i dirigenata.

Yuja Wang ljeto je 2018. započela izvedbom Beethovenova 1. koncerta za klavir na Glazbenom Festivalu Tanglewood s Bostonskim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem  Andrisa Nelsonsa, nakon čega je uslijedila turneja s Berlinskim filharmonijskim orkestrom pod ravnanjem Kirila Petrenka s 3. koncertom za klavir Sergeja Prokofjeva. Njeni daljnji angažmani uključuju opsežnu solističku turneju po Južnoj Americi, kao i nekoliko jesenskih koncerata po Aziji s Minhenskom filharmonijom pod ravnanjem Valerija Gergijeva.

Yuja Wang trenutno je na rezidenciji u tri velika svjetska glazbena centra: njujorškom Carnegie Hallu, gdje tijekom ove sezone izvodi seriju koncerata pod nazivom Perspektive, bečkom Konzerthausu sa serijom pod nazivom Portret te u Luksemburškoj filharmoniji. Od njenih angažmana valja istaknuti i nastupe s Bečkim filharmonijskim orkestrom pod ravnanjem Gustava Dudamela u Versaillesu te na Koncertu ljetne noći u Schönbrunnu. Također nastupa s Birminghamskim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem Mirge Gražinytė-Tyle. Od ostalih značajnijih nastupa slijede koncerti u Istanbulu, Torontu, Los Angelesu, Chicagu i Kotoru. Na proljeće 2019. odlazi na turneju u Los Angeles, Seoul i Tokyo, gdje će s Losanđeleskim filharmonijskim orkestrom premijerno izvoditi najnoviji koncert za klavir Johna Adamsa, a ponovno ju očekuju i nastupi s violončelistom i čestim suradnikom Gautierom Capuçonom na velikoj komornoj turneji po SAD-u.

Yuja Wang rođena je u Pekingu u glazbenoj obitelji. Klavir je kao dijete počela učiti u Kini, nakon čega se školovala u Kanadi i na filadelfijskom Glazbenom institutu Curtis u klasi Garyja Graffmana. Međunarodni uspjeh ostvarila je 2007. godine kada je zamijenila Marthu Argerich kao solistica s Bostonskim simfonijskim orkestrom. Dvije godine kasnije potpisala je ekskluzivni ugovor s diskografskom kućom Deutsche Grammophon te se otad nizom nastupa i albuma koji su dobili izvrsne ocjene kritike etablirala kao jedna od vodećih svjetskih pijanistica.

Časopis Musical America proglasio ju je 2017. umjetnicom godine.