75
Dubrovačke ljetne igre
Dubrovnik Summer Festival
10/7 - 25/8 2024
Menu

Svečano dodijeljene nagrade Orlando za najbolja umjetnička ostvarenja na 74. Dubrovačkim ljetnim igrama

Svečano dodijeljene nagrade Orlando za najbolja umjetnička ostvarenja na 74. Dubrovačkim ljetnim igrama

Dobitnike nagrade Orlando za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom programu 74. Dubrovačkih ljetnih igara te za Grand prix, objavila je Hrvatska radiotelevizija danas, 25. kolovoza na svečanosti dodjele nagrada u atriju palače Sponza.

Nakon što je odgledao sve predstave dramskog programa 74. Dubrovačkih ljetnih igara Ocjenjivački sud nagrade Orlando u sastavu: Željka Turčinović - predsjednica, te Petra Jelača i Davor Mojaš – članovi, jednoglasno je odlučio dodijeliti nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu 74. Dubrovačkih ljetnih igara Nataši Dangubić, za ulogu Marije Gučetić, u predstavi „Sjetne žene raguzejske“ Marijane Fumić, premijerno prikazanoj 17. kolovoza 2023. u parku Gradac, u režiji Dore Ruždjak Podolski te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla. U obrazloženju između ostalog stoji kako „Nakon niza odigranih uloga na Dubrovačkim ljetnim igrama, Marija Gučetić u interpretaciji Nataše Dangubić pokazala je zrelost i suverenost vladanja scenom te postupnu gradnju lica kroz koju su nastajali zapleteni slojevi ličnosti, ljubavi, tišine, tuge i boli, njezine Marije Gučetić. Sigurna u izvedbi, kreativna u interpretaciji, Nataša Dangubić svojom nadahnutom, distingviranom i vehementom kreacijom postaje predvodnicom ženskog ansambla predstave „Sjetne žene raguzejske“ te prima inter pares izvedbe. Osim uloge u „Sjetnim ženama raguzejskim“, Nataša Dangubić zaslužila je nagradu Orlando i zbog ovogodišnjeg doprinosa cjelokupnom dramskom repertoaru Dubrovačkih ljetnih igara. Ulogom dubrovačke gospođe koja predstavlja građane Dubrovnika na ceremoniji svečanog otvorenja, dominirala je čitavom izvedbom, pokazala svoj talent i glumstvenost, te kreativnost kao koautorica scenarija, uz redatelja Sašu Božića. Tom je ulogom i izvedbom Nataša Dangubić pokazala svoj specifični glumački nerv temeljen na pučkome izričaju; kao dijete Grada otvorila je srca sugrađana, puka koje je predstavljala, te dokazala da je glumica višestrukih mogućnosti, scenskih izazova i zagovora...“

Nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u glazbenom programu 74. Dubrovačkih ljetnih igara dobio je bas-bariton Marko Mimica za nastup 28. srpnja u atriju Kneževa dvora s pijanistom Marcosom Madrigalom, „zbog svoje zrelosti, duboke promišljenosti u odabiru i prezentaciji glazbene večeri, izuzetne dikcije, pjevača koji ide od strukture glazbene rečenice, muzicirajući i lijepo i ozbiljno, a pritom izvodeći sve skladbe napamet“, napisano je u obrazloženju žirija u čijem su sastavu bili Diana Hilje – predsjednica, te Alberto Frka i Matija Novaković – članovi.

Odlukom Vijeća nagrade Orlando, a na prijedlog Dubrovačkih ljetnih igara, Grand Prix Orlando za naročit umjetnički doprinos u ostvarenju cjelokupnog programa Dubrovačkih ljetnih igara u jednoj ili više festivalskih sezona dodjelio se Dubravki Tomšič Srebotnjak, glazbenici svjetskoga glasa i neponovljivoga sjaja. „Dubravka Tomšič Srebotnjak uvijek se rado vraća Dubrovniku u kojemu je i rođena, održavajući kulturne spone između Slovenije i Hrvatske, obogativši hrvatski glazbeni prostor nizom iznimnih interpretacija djela za klavir od baroka do 21. stoljeća, uključujući u svoj repertoar više od 50 klavirskih koncerata… Ova jedinstvena umjetnica svojim istančanim muziciranjem obogatila je Dubrovačke ljetne igre s čak 28 festivalskih nastupa, započevši svoje koncertiranje u Gradu 1959. godine, te zaduživši Igre svojim maestralnim umijećem, vrhunskom tehnikom i umjetničkim nadahnućem tijekom 6 desetljeća trajanja festivala“, napisala je u obrazloženju intendantica Dora Ruždjak Podolski.


Emisija Orlando večeras, 25. kolovoza u 21 sat na Trećem programu Hrvatske televizije donosi razgovore s laureatima i atmosferu s dodjele nagrada.
Multimedija

Sponzori | Donatori | Pokrovitelji | Medijski pokrovitelji