English

Predavanje | Petra Jelača: Kroz povijest dubrovačke ambijentalnosti

Datum objave: 08.05.2024.
  • Više
  • Izvedbe

PREDAVANJE

Kroz povijest dubrovačke ambijentalnosti

Kronološka šetnja kroz najvažnije dramske naslove povijesti Dubrovačkih ljetnih Igara kroz koje se mogu iščitavati karakteristike onoga što se zvalo dubrovačka ambijentalnost i obilježilo je, kao jedan od formativnih elemenata, povijest našeg najpoznatijeg i najstarijeg ljetnog festivala. Predavanje je reminiscentnog ali i edukativnog karaktera, jer u posljednjih tridesetak godina ambijentalnost na kojoj je izgrađen mit o Igrama, utkavši se u kolektivnu memoriju Dubrovčana, postepeno iščezava.

U isto vrijeme, pojmom ambijentalnosti se u javnosti često barata, a da ga se dovoljno ne razumije, kao i usporedbama Igara s velikim europskim festivalima poput Salzburga, Avignona ili Edinburgha.

Predavačica Petra Jelača, teatrologinja i kazališna kritičarka, koja već dva desetljeća prati dramski program Dubrovačkih ljetnih igara, provest će publiku kronološkom šetnjom kroz najvažnije ambijentalne postaje iz povijesti Igara, te nastojati dočarati u čemu je bila tajna i posebnost dubrovačke dramske ambijentalnosti u odnosu na ostale europske, te što je toliko oduševljavalo i kritiku i publiku.

Bit će razgovora i o mogućnostima suvremenih čitanja i prilagodbi tog fenomena, a publika je, kako ona koja se sjeća postaja ove kronološke šetnje, tako i ona koja o njima možda po prvi puta sluša, pozvana da se uključi svojim komentarima.

 

--