English

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori i glumci Dubrovačkih ljetnih igara posjetili djecu u dubrovačkoj bolnici

Datum objave: 28.07.2017.

Umjetnici CRVENI NOSOVI klaunovidoktori posjetili su Odjel pedijatrije Opće bolnice Dubrovnik, a s njima u pratnji bili su kolege glumci Dubrovačkih ljetnih igara: Bojana Gregorić, Amar Bukvić  i Robert Bošković.

Misija CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora je  izvedbenom umjetnošću donijeti radost i smijeh djeci u bolnice. Dubrovačke ljetne igre jedna su od najznačajnijih kulturnih manifestacija u Hrvatskoj, a ove godine na njima sudjeluje umjetnica CRVENIH NOSOVA Marina Bažulić (klaunesa sestra Milosrdić) koja igra u predstavi Gospoda Glembajevi, što je bio povod posjetu bolnici u Dubrovniku.

Sretna sam što mogu svoje umjetničke talente usmjeriti za dobrobit društva i posjete djeci u bolnicama. Sudjelovanje na Dubrovačkim ljetnim igrama meni je čast te svojevrsno priznanje i prilika za daljnje učenje. Drago mi je da su kolege glumci prepoznali važnost donošenja umjetnosti djeci na liječenju i podržali rad CRVENIH NOSOVA. U kazalištu je za predstavu u kojoj igram publika kupila kartu i to neizmjerno cijenim, međutim u bolnici su mi publika djeca koja nas nisu tražila i ne znaju što očekivati od klaunovadoktora i to je ono što čini rad u CRVENIM  NOSOVIMA posebnim jer  moramo biti prisutni, otvoreni, spremni na sve reakcije. Ne znamo što nas očekuje, gradimo umjetničku priču u trenu i razvijamo ju zajedno s djecom. Nakon jedne klaunovske vizite u kojoj se često sretnem s teškim i tužnim sudbinama djece zaista više cijenim život i prilike koje su mi dane, među njima i sudjelovanje na Dubrovačkim ljetnim igrama.“ istaknula je Marina Bažulić, kalunesa sestra Milosrdić.

Ravnatelj doc. dr. sc. Marijo Bekić, dr. med. pozdravio je posjet CRVENIH NOSOVA i glumaca Općoj bolnici Dubrovnik: „Ovim putem izražavamo zahvalnost što su kolege CRVENI NOSOVI unijeli dašak radosti našim malim pacijentima i osoblju Pedijatrije Opće bolnice Dubrovnik. U suradnji s voditeljicom  Pedijatrijskog odjela prim. mr. sc. Marijom Radonić, dr. med. klaunovi su prvi puta posjetili bolnicu 2006. godine. Nemjerljiva je uloga individualnog psihosocijalnog pristupa djetetu kako bi im se uljepšao boravak na odjelu Pedijatrije. Opća bolnica Dubrovnik je od srca zahvalna Upravi ljetnih igara Dubrovnik i glumcima što su našli vremena da bi uveselili djecu i naše osoblje.“

Ispred Dubrovačkih ljetnih igara govorila je ravnateljica Ivana Medo Bogdanović koja se zahvalila glumcima što su pored dugih i napornih proba pronašli vremena i unijeli malo smijeha i vedrine u dječja srca te čestitala CRVENIM NOSOVIMA na plemenitom poslu koji tako dugo i uporno rade diljem Hrvatske.  

Mladenka Majerić, izvršna direktorica CRVENIH NOSOVA izjavila je:

„CRVENI NOSOVI posjetili su djecu u dubrovačkoj bolnici prvi puta 2014. godine, sretni smo što smo imali priliku ponovno posjetiti djeci na liječenju. Naši umjetnici, klaunovidoktori zaista mijenjaju atmosferu bolničkih soba, svojim izvedbama donoseći životnu radost i smijeh, na mjesta gdje se oni najmanje očekuju, a sve to je moguće upravo zahvaljujući redovitoj podršci koju nam pružaju naši donatori i na tome im neizmjerno hvala.“

CRVENI NOSOVI klaunovidoktori sedam godina posjećuju djecu na liječenju u hrvatskim bolnicama. Trenutno je riječ o 13 bolnica: 7 u Zagrebu te bolnice u Osijeku, Rijeci, Splitu, Zadru, Vinkovcima i Vukovaru.  U 7 godina djelovanja CRVENI NOSOVI posjetili su više od 74.000 bolesne djece, nemoćnih i zaboravljenih. Uz djecu u bolnicama klaunovidoktori posjećuju i starije osobe u domovima za stare i nemoćne te djecu s teškoćama u razvoju u rehabilitacijskim ustanovama. U Udruzi trenutno djeluje 20 klaunovadoktora, posebno educiranih umjetnika.