English

Festivalska publika ovacijama ispratila i posljednju ovogodišnju izvedbu „Romea i Giuliette"

Datum objave: 29.07.2014.

„Romeo i Giulietta“ Williama Shakespearea bezvremenski su naslov kojim su Igre obilježile 450. godišnjicu Shakespeareova rođenja i pokušale istražiti teme vrijednosti ljubavi i grešnosti mržnje. Jedna od najvećih ljubavnih priča ikada ispričanih i jedna od najpoznatijih tragedija uopće, koja priča o ljubavi i smrti, ali ponajviše o ljubavi koja pokušava izbjeći mrežu mržnje, da bi tek u smrti preživjela i trijumfirala, očekivano je izazvala veliki interes publike. Ulaznice su bile rasprodane dan prije premijere, a koliko je predstava oduševila festivalsku publiku potvrđuje činjenica da je svaka izvedba bila nagrađena ovacijama i aplauzom koji nije jenjavao pa čak i kad je tijekom jedne od izvedbi počela padati kiša, a glumci nastavili igrati ne obazirući se na kišu, publika je ostala na tribinama pratiti predstavu.

Na Dubrovačkim ljetnim igrama ovaj komad je prvi puta izveden 1962. u režiji Franca Zefirellija i izvedbi Old Vic Theatre Company iz Londona, a zatim ponovno 1986. u režiji Ivice Kunčevića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, a na programu se zadržao tri sezone. „Romea i Giuliettu“ 2014. godine režirao je Jagoš Marković koji potpisuje i scenografiju i izbor glazbe, adaptaciju teksta prema prijevodu Josipa Torbarine napravila je Aleksandra Glovacki, kostimografiju potpisuje Leo Kulaš, a oblikovanje svjetla Rade Stamenković. Sjajni Festivalski dramski ansambl koji je pobrao sve simpatije publike čine Robert Budak i Kristina Stevović kao Romeo i Giulietta, Žarko Savić, Jelena Perčin, Siniša Popović, Nataša Janjić Lokas, Neva Rošić, Boris Svrtan, Dado Čosić, Amar Bukvić, Ivan Glowatzky, Stefan Kapičić, Goran Grgić, Andrej Dojkić, Robert Bošković, Matko Knešaurek i Nikola Sekulo. I kritiku i publiku oduševili su efektni i uvjerljivi prizori mačevanja za koje je zaslužan Lovro Buva, majstor vještine mačevanja koji je uvježbao glumce. Zvijezda predstave je bio i renesansni ljetnikovac Skočibuha na Boninovu, kojeg su Dubrovačke ljetne igre kao lokaciju zadnji puta koristile 1983. godine kad je tamo izvođena „Dubrovačka trilogija“ Iva Vojnovića. Ljetnikovac je sagrađen u drugoj polovici 16. stoljeća, a iako je danas u derutnom stanju i potrebna mu je obnova, predstavlja jedan od najljepših primjera dubrovačke ladanjske arhitekture.

U ukupno šest izvedbi, „Romea i Giuliettu“ je na 65. Igrama pogledalo oko 2000 posjetitelja, od čega više od 100 inozemnih koji su predstavu pratili preko titlova na engleskom jeziku na unajmljenim tabletima uz pomoć aplikacije Vip script, koja je razvijena u suradnji Vipneta i UX Passion agencije, a svoju je premijeru imala lani na 64. Igrama.