English

Komemoracija za maestra Dražinića u subotu u Dvoru

Datum objave: 24.07.2015.

Komemoracija za nedavno preminulog maestra Ivana Dražinića održat će u subotu, 25. srpnja u 20:00 sati u atriju Kneževa dvora.

Prigodne riječi u maestrovu čast uputit će Luka Obradović, Mladen Tarbuk, akademik Nenad Vekarić, Matija Novaković i Viki Lenert. Stihove će govoriti Perica Martinović, uz glazbene brojeve u izvedbi Ane Dražinić i Ivane Jelače.

Maestro Ivan Dražinić preminuo je iznenada13. srpnja u 74. godini života na svom rodnom Lastovu. Glazbenu akademiju s najvišim je ocjenama završio u klasi prof. Mihajla Vukdragovića u Beogradu, a dirigiranje specijalizirao u klasi Jushe Horensteina i Lovra pl. Matačića. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja kako u zemlji, tako i u inozemstvu, među kojima je i Prva nagrada BBC- a za snimku vokalne glazbe u konkurenciji iz 48 zemalja. Najplodnije stvaralačko razdoblje započinje 1979. godine u Dubrovniku, gdje djeluje kao šef dirigent Simfonijskog orkestra, osnivač i umjetnički voditelj zbora „Libertas“. Djelatnost na ovom planu okrunjena je „Nagradom Grada Dubrovnika“, te nagradom „Luka Sorkočević“. U razdoblju od 1987. do 1991. preuzima dužnost umjetničkog direktora za glazbu Dubrovačkog ljetnog festivala, Festivala komorne glazbe, te šefa dirigenta Festivalskog simfonijskog orkestra. Nastupa s najpoznatijim umjetnicima svjetske izvođačke reproduktive kao što su  Justus Franz, Chistoph Eschenbach, Werner Tripp, Natalia Gutmann, Oleg Kagan,Ivo Pogorelić, Ilja Grubert, Dubravka Tomšić, Grigori Zhislin, Tamara Smirnova, Uto Ughi, Lazar Berman, Naum Starkman i mnogi drugi. Ivan Dražinić  godinama je bio i šef- dirigent Festivalskog orkestra u Portogruaru( Italija). Snimio je brojne ploče, kasete i CD s autorima domaće i inozemne glazbe, sudjelovao je u radio i TV emisijama.