English

Nagrada Porin Petru Obradoviću za skladbu praizvedenu na 68. Igrama

Datum objave: 01.04.2019.

Ovogodišnju nagradu Porin za najbolju skladbu klasične glazbe dobio je dubrovački skladatelj i trubljač Simfonijskog orkestra HRT-a Petar Obradović za skladbu Bird Concerto, za saksofon i orkestar koju su na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama praizveli saksofonist Nikola Fabijanić i Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Mo. Francesca di Maura. 

O nastanku Koncerta za saksofon i orkestar Obradović je zapisao: „Skladbu Bird Concerto napisao sam  2014/15. godine namijenivši je saksofonistu Nikoli Fabijaniću. I u ovom slučaju, kao i u svakom novom skladateljskom izazovu ali i nadahnuću, bilo je intrigantno i poticajno, suprostaviti i usložiti specifičan ton jednog takvog instrumenta kao što je saksofon sa zvukom orkestra. Skladanje je uopće proces koji oblikujete do samog kraja i zapravo, tek naknadna slušanja, na svojevrstan način, „bruse“ skladbu. Želio sam ispreplesti i povezati posebnosti međusobnih suzvučja, otvoriti pri tome neke nove mogućnosti interaktivnih odnosa zvukovlja, instrumenata, samih glazbenika ali i nekih mojih skladateljskih interesa. Skladba Bird Concerto, nadam se, ostat će inspirativanim poticajem i glazbenicima i jednako zanimljiva poziv publici koja će slušajući, moći prepoznati i osjetiti i neka osobna emotivna iskustva u našoj zajedničkoj avanturi i potrazi za ljepotom.“

Trubljač i skladatelj Petar Obradović završio je srednje glazbeno obrazovanje u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u rodnome gradu Dubrovniku, u razredu svojega oca Nika (Nina) Obradovića. Diplomirao je na Glazbenoj akademiji u Ljubljani u klasi Antona Grčara, a 1995. postao je prvim trubljačem Dubrovačkoga simfonijskoga orkestra. Iste godine položio je audiciju za solo trubljača u Simfonijskome orkestru Hrvatske radiotelevizije u Zagrebu, gdje je zaposlen i danas. Kao solist nastupao je s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkom filharmonijom, Mostarskim simfonijskim orkestrom, Kvartetom Sorkočević i Dubrovačkim gudačkim kvartetom. Godine 2000. nakladnička kuća Cantus objavila mu je prvi nosač zvuka sa skladbama Šuleka, Detonija, Tarbuka i Obradovića, a uz pratnju Zagrebačke filharmonije snimio je Vivaldijev Koncert za dvije trublje i orkestar u C-duru, također objavljen na nosaču zvuka. Godine 2006. Cantus mu je objavio CD s djelima Papandopula, Berdovića, Bjelinskoga, Kuljerića i Obradovića, a 2009. godine nosač zvuka s djelima skladatelja talijanskog baroka P. Franceschinija i A. Vivaldija te hrvatskim pretklasicima, J. Bajamontijem i J. M. Stratikom. Osim skladanja solističkih, komornih i orkestralnih djela, autor je filmske ali i scenske glazbe za predstave Teatra Lero, izvođene na Splitskom ljetu i Dubrovačkim ljetnim igrama. Od 2005. član je Hrvatskoga društva skladatelja.