English

Od klasike do šansone uz četiri tube i jednu trubu

Datum objave: 31.07.2014.

Kvartet tuba XL zajedno s vrhunskim francuskim trubačem Ericom Aubierom nastupit će u sklopu glazbenog programa 65. Dubrovačkih ljetnih igara u četvrtak, 31. srpnja u 21:30 sati u atriju Poslijediplomskog središta Dubrovnik.

Kvartet tuba XL utemeljen je 2002. godine kao prvi takav komorni sastav na ovim prostorima. Budući da se tuba ponajprije smatra orkestralnim glazbalom, članovima: Viktoru Kirčenkovu,

Aleksandru Benčiću, Krunoslavu Babiću i Jurici Rukliću, želja je bila pokazati da i taj instrument može muzicirati komorno pa čak i solistički. Širok repertoar sastava seže od djela starih majstora, klasike i romantike sve do suvremenih skladatelja i jazza. Članovi Kvarteta profesionalno su angažirani na solističkim pozicijama u vodećim hrvatskim orkestrima. Gost solist, Eric Aubier već je u dobi od četrnaest godina počeo studirati u klasi Mauricea Andrea na Pariškom glazbenom konzervatoriju, gdje je u to doba bio najmlađi diplomant koji je osvojio tri prve nagrade. Nakon osvajanja brojnih nagrada na međunarodnim natjecanjima u Pragu, Toulonu i Parizu, tada devetnaestogodišnji Aubier angažiran je kao solo trubljač u Orkestru Pariške opere. Od tada samo niže uspjehe.

Na ovom nesvakidašnjem koncertu, festivalska publika će moći uživati u preradbama Uvertire Mozartove Čarobne frule, Albinonijevog Koncerta za obou u B-duru, Bachovog Contrapunctus IX, Haydnovog Achieved is The Glorius Work iz oratorija Stvaranje te u drugom dijelu koncerta raznovrsnim kompozicijama suvremenih autora, a večer će zaključiti dopadljiv potpuri najpoznatijih francuskih melodija u aranžmanu Jean-Philippea Vanbeselaerea. 

Aubier