English

Suradnja izvedbenog kolektiva BADco., HNK u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara

Datum objave: 19.05.2017.

Novi projekt u koprodukciji umjetničkog kolektiva BADco., Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu i Dubrovačkih ljetnih igara za sezonu 2017./2018. predstava je „Ispravci ritma“ u režiji Gorana Sergeja Pristaša. Festivalska publika predstavu će gledati na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama.

U predstavi osmišljenoj na tragu pripovjetke „Dobri duh Zagreba“ Pavla Pavličića sudjeluju glumci zagrebačkog HNK Livio Badurina, Mislav Čavajda i Dušan Gojić, kolektiv BADco., dramaturg Goran Ferčec, vizualni umjetnik Marko Tadić te austrijski skladatelji Helge Hinteregger i Radu Malfatti.

U sklopu projekta, 16. i 17. lipnja 2017., u tonskom studiju HNK u Zagrebu održat će se najavni simpozij „Okret“ na kojem će sudjelovati Ramsay Burt, istaknuti teoretičar plesa, Bojana Cvejić, dramaturginja i filozofkinja te Anders Paulin, kazališni redatelj iz Švedske.

Umjetnički kolektiv BADco. festivalskoj se publici prvi put predstavio lani projektom „Stranac“, na taraci tvrđave Revelin u sklopu 67. Igara. BADco. je kolaborativna izvedbena skupina čiju jezgru čine: Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec. Od svog osnutka 2000. godine, sistematično se bave istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja, strukturirajući projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem. Goran Sergej Pristaš dramaturg je i izvanredni profesor na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Suosnivač je i član BADco.-a te predsjednik Osnivačkog odbora centra za umjetnička istraživanja pri Sveučilištu u Zagrebu.