English

Ispravci ritma

Datum objave: 01.02.2018.
  • Više
  • Izvedbe
  • Fotogalerije

BAD.co, Drama HNK u Zagrebu i DLJI 

Ispravci ritma

 

Autor teksta: Goran Ferčec

Redatelj: Goran Sergej Pristaš

Koreografkinja: Nikolina Pristaš

Dramaturzi: Ivana Ivković, Tomislav Medak, Diana Meheik

Scenograf: Marko Tadić

Kostimograf: Silvio Vujičić

Autori glazbe i zvuka: Radu Malfatti, Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz

Producent: Danijel Popović

 

Izvođači: Livio Badurina, Mislav Čavajda, Dušan Gojić, Ana Kreitmeyer, Nikolina Pristaš, Ivan Bošnjak

 

Netko donosi odluku,

A netko snosi posljedicu donesene odluke.

Netko napada da bi ispravio ritam.

Netko pušta da bude napadnut da bi se ispravio ritam.

- Goran Ferčec: Ispravci ritma

Četrdeset godina nakon pripovijetke Pavla Pavličića Dobri duh Zagreba dramski tekst Ispravci ritma Gorana Ferčeca vraća se temi opsesije ritmom gradskog života i uloge zločina u njemu. Ispravci ritma je predstava krize spoznajnog okvira dramske situacije, eksplozija analize, sagledavanja i predočavanja u uvjetima obustavljenog kauzaliteta. Narušeni ritam preduvjet je za ponovnu izvedbu analitičke opsesije. Sve je tu, sve je sa svim, svi razmjeri sa svim razmjerima, a ništa ne proizlazi utvrdivo ni iz čega. Ritam tijela uz ritam društva uz ritam planeta opazivi kao aritmija. Relativni događaji. Eksplozija se dogodila. Ubojstvo se dogodilo. Kako ćemo prikazati što smo zatekli tu? Što možemo reći što je tu bilo prije? Što je uslijedilo? Kako ćemo prikazati? Kako?

BADco. je kolaborativna izvedbena skupina koja radi u Zagrebu. Jezgru skupine čine: Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec. Od svog osnutka u 2000. godini, BADco. se kroz suradnju troje koreografa/plesača, dvoje dramaturga i jednog filozofa, uz producenta skupine, sistematično bavi istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja strukturirajući svoje projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitkivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem.

Ispravke ritma podržali su Ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Austrijski kulturni forum.