English

Folklorni ansambl Linđo

Datum objave: 07.03.2014.
  • Više
  • Izvedba

Folklorni ansambl Linđo, utemeljen u Dubrovniku godine 1964. na poticaj Putničke agencije Atlas, danas okuplja oko tri stotine članova u dobi od dvanaest godina do zrelosti. Plešući, pjevajući i svirajući u izvornim kostimima, narodnim nošnjama goleme vrijednosti, linđovci i linđovke/linđovice dinamičnim i živim izvedbama, šarolikošću repertoara i slikovitim nošnjama, atraktivnim i maksimalno pripremljenim izvedbama svjedoče o bogatstvu kulture i folklora svoje domovine, Republike Hrvatske. Na gostovanjima u dvadesetak europskih i izvaneuropskih zemalja, na hrvatskome i na svjetskome zemljovidu publika prepoznaje identitet FA Linđo: spoj vedrine, veselja, mladosti i ljubavi s jedne te koreografski, glazbeno i izvođački preciznih i energičnih nastupa s druge strane.

Linđo iza sebe ima snimanja za desetak televizijskih postaja, kasete i ploče koje na najbolji mogući način promoviraju Linđo u cijelome svijetu i mnogobrojne pobjede i nagrade na raznim festivalima i manifestacijama. Folklorni ansambl Linđo na Međunarodnome folklornom festivalu u Dijonu u Francuskoj godine 1973. osvojio je Zlatnu medalju i Zlatnu ploču, a u veljači 2012. postao je IIPT-ov Ambasador mira, dobivši priznanje Instituta za promidžbu mira kroz turizam za svoju plemenitu i humanu djelatnost. Organizira kulturne razmjene, gdje radi na promociji kulture Republike Hrvatske, posebno folklora naše zemlje, uz poštivanje različitosti drugih. Plesati i pjevati u Linđu uvijek je značilo biti društven, popularan i omiljen. U gotovo pedeset godina izmijenile su se mnoge generacije linđovaca, rodila su se mnoga prijateljstva i velike ljubavi. Danas je Linđo važan i nezaobilazan kulturni događaj u Dubrovniku. Linđo je simbol Grada koji stremi budućnosti.

Uz postavljanje koreografija koje potpisuju najznačajniji hrvatski koreografi, Folklorni ansambl Linđo pruža sliku zavidnih rezultata:
- oko 3 500 koncerata koje je posjetilo više od 2 000 000 domaćih i stranih gostiju,
- blizu 200 promidžbenih turneja,
- preko 3000 članova plesom, pjesmom i muziciranjem prošlo je kroz ansambl,
- fundus od 1 500 narodnih nošnji, pretežito originalnih, neprocjenjive, raritetne vrijednosti, a kupljenih vlastitim sredstvima, koje plijene svojim živopisnim izgledom te svjedoče o bogatstvu kulture i folklora svoje domovine,
- stalno okupljanje 200-300 mladih djevojaka i mladića u dobi od 12 do 28 godina,
- prvo gostovanje linđovaca održalo se 1966. godine u Italiji,
- Linđo je tijekom 48 godina svojega postojanja prezentirao hrvatsku kulturnu baštinu, kulturnu tradiciju Republike Hrvatske, i upotpunjavao turističku ponudu Dubrovnika, tako da je tijekom posljednjih godina prosjek iznosio preko 100 koncerata godišnje,
- Cilj je Linđa tih davnih šezdesetih godina dvadesetoga stoljeća bio istražiti, prikupiti umjetničke obrade i scenski prikazati najljepše primjere hrvatske glazbene i plesne tradicije. Današnji je cilj, koji se naslanja na utemeljiteljski, slojevit i kreativno i društveno poticajan, usmjeren dubrovačkoj, hrvatskoj i svjetskoj zajednici.
- Od 2011. u Dubrovniku se od 11. do 13. prosinca organizira FEB, Međunarodni znanstveni interdisciplinarni simpozij “Hrvatska folklorna i etnografska baština u svjetlu dubrovačke, svjetske i turističke sadašnjosti” na kojemu predavanja održavaju stručnjaci različitih područja umjetnosti i znanosti iz cijeloga svijeta, i uz koji se održava i humanitarni koncert za slijepe i slabovidne.
- u 2013. pokreće manifestaciju ICCN Dubrovnik 2013. i obilježavanje 10. obljetnice UNESCO-ve konvencije o nematerijalnoj kulturnoj baštini, pod pokroviteljstvom UNESCO-a, Ministarstva kulture i Ministarstva turizma, a u organizaciji Folklornog ansambla Linđo i grada Dubrovnika (od 2. do 6. listopada 2013.).

Uz glavnu djelatnost, izvođenje pjesama i plesova (uz probe pet dana u tjednu), pokrenuta je i izdavačka djelatnost, biblioteka Linđa (knjige sažetaka međunarodnih simpozija, zbornik radova međunarodnih simpozija, dvojezična brošura, letci, plakati, DVD...), a također je osmišljen i redizajniran kompletan vizualni identitet Linđa. Posebna pozornost se daje projektu Linđovo blago, rad s djecom u vrtićima i osnovnim školama, kroz radionice o tradicijskim instrumentima, pjesmama i plesovima. Svojim nastupima i manifestacijama Linđo produljuje turističku sezonu grada Dubrovnika, a nastupa i u okviru programa Zimski turizam, na međunarodnim festivalima folklora, na manifestacijama o nematerijalnoj baštini, okruglim stolovima, forumima mladih, radionicama, predavanjima. Linđo svake godine organizira Božićni koncert, kao i mnoge nastupe povodom različitih blagdana i manifestacija, putuje po drugim hrvatskim gradovima, Europi i svijetu.

U razdoblju od 1967. do 2012. godine Linđo je nastupao 263 puta na Dubrovačkim ljetnim igrama.

FOLKLORNI ANSAMBL LINĐO

Folklorni ansambl LINĐO

Folklorni ansambl Linđo

Folklorni ansambl Linđo