English

Zagrebački solisti

Datum objave: 25.01.2014.
  • Više
  • Izvedba

Zagrebački solisti - ansambl slavne prošlosti i velike tradicije, osnovan je 1953. u okviru Radio-televizije Zagreb pod vodstvom velikog violončelista i maestra Antonia Janigra. Tijekom gotovo šest desetljeća, pod vodstvom više koncertnih majstora, Zagrebački solisti zadržali su kvalitetu muziciranja na visokoj razini te se i danas odlikuju virtuoznošću i disciplinom muziciranja, izuzetnim entuzijazmom i zaljubljenošću u komorni zvuk svih članova ansambla.

Održali su preko 3.500 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i u najslavnijim koncertnim dvoranama kao što su Musikverein u Beču, Concertgebouw u Amsterdamu, Royal Festival Hall u Londonu, Dvorana Berlinske filharmonije, dvorana Čajkovski u Moskvi, Santa Cecilia u Rimu, Carnegie Hall u New Yorku, Opera u Sydneyju, Victoria Hall u Ženevi, Teatro Real u Madridu, Teatro Colón u Buenos Airesu i mnoge druge.

Redovito su gostovali na najpoznatijim festivalima u Salzburgu, Pragu, Edinburghu, Berlinu, Bergenu, Barceloni, Istanbulu, Pradesu, Ossiachu i drugdje, a uz njih su muzicirali brojni ugledni solisti kao što su Henryk Szeryng, Alfred Brendel, Christian Ferras, Pierre Fournier, Leonard Rose, James Galway, Jean-Pierre Rampal, Aldo Ciccolini, Katia Ricciarelli, Lily Laskine, Zuzana Ružičkova, Mario Brunello, Isabelle Moretti, Guy Touvron i mnogi drugi. Posebne veze vežu ih uz Dubrovačke ljetne igre na kojima su redoviti gosti.

Snimili su više od 70 gramofonskih ploča i CD-a za tvrtke Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records. Nositelji su niza najviših nagrada i priznanja, a 2010. primili su i nagradu Orlando Dubrovačkih ljetnih igara.

Nakon uspjelog projekta Šest zagrebačkih koncerata - narudžbe novih djela hrvatskih autora po uzoru na Bachove Brandenburške koncerte, s nestrpljenjem očekuju novu 58. koncertnu sezonu u Zagrebu, snimanje Zagrebačkih koncerata te izdavanje albuma s djelima Ernesta Cordera u suradnji s violinistom Guillermom Figueroom i gitaristom Pepeom Romerom.

www.zg-solisti.hr

Zagrebački solisti