English

Svečano dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta

Datum objave: 25.11.2017.

Nagrada je dodijeljena Hrvoju Ivankoviću i Ivici Boban za dramaturški koncept i oblikovanje teksta odnosno dramaturšku obradu teksta predstave “Marin Držić - Viktorija od neprijatelja” premijerno izvedene na 68. Igrama 

Nagrada hrvatskog glumišta godišnja je i najznačajnija nagrada koju od 1993. godine Hrvatsko društvo dramskih umjetnika (HDDU) dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja u području kazališne, televizijske i radijske umjetnosti, a ovogodišnje, jubilarne 25. Nagrade hrvatskog glumišta svečano su dodijeljene 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. 

Nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje u području drame dodijeljena je glumici Zdenki Heršak, a u području opere maestru Vladimiru Kranjčeviću. Nagrada za izniman doprinos kazališnoj umjetnosti pripala je Umjetničkoj udruzi djelovanja u kulturi Arterarij za autorski projekt Pogledaj me.

Podsjećamo, produkcije 68. Dubrovačkih ljetnih igara bile su nominirane u pet kategorija: za najbolju predstavu u cjelini – DRAMA nominirana je bila predstava Marin Držić - Viktorija od neprijatelja Hrvoja Ivankovića i Ivice Boban koja je u režiji Ivice Boban i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla premijerno prikazana 20. kolovoza 2017. u parku Umjetničke škole Luka Sorkočević na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama. Za najbolje redateljsko  ostvarenje – DRAMA nominirana je bila Ivica Boban za režiju spomenute predstave dok su za najbolji praizvedeni suvremeni hrvatski dramski tekst ili najbolju dramatizaciju, adaptaciju, dramaturšku obradu teksta ili dramaturgiju predstave nominirani bili Hrvoje Ivanković za dramaturški koncept i oblikovanje teksta te Ivica Boban za dramaturšku obradu teksta iste predstave, koji su nagradu i osvojili u spomenutoj kategoriji. Za najbolju predstavu u cjelini – OPERA nominiran je bio i Orlando Georga Friedricha Händela pod dirigentskim vodstvom Davida Batesa i u režiji Jánosa Szikore, premijerno izveden 28. srpnja 2017. u klaustru benediktinskog samostana na otoku Lokrumu na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama. Za najbolja umjetnička ostvarenja – OPERA, ženska uloga, nominirana je bila i Ivana Lazar za ulogu Angelice u spomenutoj operi.

Na jubilarnoj 25. dodijeli Nagrada hrvatskog glumišta, najboljom dramskom predstavom u cjelini proglašena je predstava Črna mati zemla Kristijana Novaka, u dramaturškoj obradi Tomislava Zajeca i režiji Dore Ruždjak Podolski te produkciji Zagrebačkog kazališta mladih, a Dora Ruždjak Podolski je za tu predstavu nagrađena nagradom za najbolju režiju.

U području opere najboljom predstavom u cjelini proglašena je opera Otello Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Villea Matvejeffa, u režiji Marina Blaževića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeka, dok je najbolju žensku ulogu u operi ostvarila Lana Kos za ulogu Elvire u operi Ernani (HNK Split), a mušku Ljubomir Puškarić za ulogu Markiza Rodriga od Pose u operi Don Carlo (HNK Zagreb). U istoj kategoriji, nagradu za najbolje dirigentsko ili redateljsko ostvarenje dobio je Filip Pavišić za dirigiranje opere Tosca Giacoma Puccinija u režiji Ozrena Prohića i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.