English

Najveća umjetnička dostignuća 64. Igara nagrađena Orlandom

Datum objave: 27.08.2013.

Hrvatska radiotelevizija proglasila je pobjednike i dodijelila ovogodišnje Nagrade Orlando za najuspješnija ostvarenja u dramskom i glazbenom dijelu festivalskog programa Dubravki Šeparović Mušović i Zlatku Svibenu, 25. kolovoza ispred Kneževa dvora, nakon završetka koncerta „Vivaldi vs. Piazzolla“ koji je obilježio zatvaranje 64. Dubrovačkih ljetnih igara.
Ocjenjivački sud Nagrade Orlando za dramski program u sastavu: Željka Turčinović - predsjednica, Hrvoje Ivanković i Davor Mojaš – članovi, jednoglasno je odlučio dodijeliti Nagradu Orlando za najbolje umjetničko ostvarenje u dramskom programu 64. Dubrovačkih ljetnih igara Zlatku Svibenu za režiju predstave „Unterstadt“, u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta iz Osijeka, prikazanoj 1. i 2. kolovoza u parku Umjetničke škole Luke Sorkočevića. Svibenova predstava u dubrovačkoj je izvedbi dobila posve nove dimenzije, stapajući se skladno s razvedenim prostorom parka Umjetničke škole poput najboljih uradaka ambijentalnog kazališta Igara stvorivši događaj po kojem će se pamtiti ovo festivalsko ljeto - stoji među ostalim u odluci žirija.
Nagradu Orlando za najbolje ostvarenje u glazbenom programu dobila je mezzosopranistica, prvakinja Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, Dubravka Šeparović Mušović - snažna osobnost, diva koja je svoj cjelovečernji nastup, uz zapaženu suradnju pijaniste Đorđa Stanettija, posvetila nekad svjetski slavnoj hrvatskoj umjetnici Milki Trnini, čijim stopama gazi sve uspješnije i sve brže, i to po drugi put, što je u povijesti ove Nagrade dosad osvojila jedino pijanistica Dubravka Tomšič - odlučio je žiri u sastavu Dubravko Detoni (predsjednik), Paola Dražić Zekić i Mario Polzer.
Nagrade je dobitnicima uručio glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, uz izravan prijenos na 3. programu Hrvatske televizije, 3. programu Hrvatskog radija kao i Radio Dubrovnika.